Varighed 60+ min

Forberedelsestid 1-2 timer for en person

En strandbred, hvor man nemt kan komme i vandet med sit supboard. Eller et krat/skov hvor man kan finde spiselige bær/frugter og planter. I stedet for at hente ting i vandet med supboard, kan man f.eks. bruge kajak/kano/tømmerflåde eller gummibåd. Er I ikke i nærheden af vand kan I, i stedet lave en opgave, hvor deltagerne skal klatre op og hente ingredienserne i et træ.

Formål med aktiviteten

Få en naturoplevelse ved at finde spiselige bær/planter/frugter i naturen og bruge dem i madlavningen.
Udfordre sig selv ved at hente ting i vandet på et supboard.
Samarbejde i små hold om at lave den lækreste marmelade.

Materialer

• To supboard (eller flere) med paddel og redningsvest
• Trangia (et pr. hold)
• Gas (en pr. hold)
• Tændstikker (en æske pr. hold)
• Syltetøjsglas (et pr. Hold)
• Syltesukker (pakket i fryseposer) (en pr. hold)
• Ingredienser til at krydre marmeladen f.eks. chili, kanel, citron og ingefær
• Dej til fladbrød (evt. lavet på forhånd), mel, olie, sukker, salt, gær/bagepulver
• Spækbræt (et pr. hold)
• Urteknive (et pr. hold)
• Grydeske (en pr. hold)
• Plasticbeholdere til at samle ingredienser i (to pr. hold)
• Decilitermål (et pr. hold)
• Tallerken (en pr. hold)
• Teskeer (en pr. person)
• Print opskrifter (en pr. hold)
• Snor
• Fryseposer
• Kasse/bærepose til at transportere materialerne i (en pr. hold)
• Vådservietter

Sådan gør du

Del deltagerne i hold af tre til fire personer.
Fortæl deltagerne, at de skal konkurrere om at lave den bedste marmelade på trangia af ingredienser de selv finder i naturen.
Aktiviteten er delt op i fire dele.

Del 1 – hent ingredienser på supboard (20 min)
Aktiviteten starter med, at I sammen bærer supbords ned til vandet.
Deltagere fra hvert hold skal nu sejle ud på supboard og hente poser i vandet (bind poserne med ingredienser fast til badebro, overgangsbro, træer der hænger udover vandet eller lignede). I poserne er der ingredienser til marmeladen og til fladbrød. Opfordre alle til at prøve at sejle på supboardet.
Når alle hold, har hentet ingredienser i vandet, skal de ud at finde de sidste ingredienser i naturen til deres marmelade. De kan f.eks. lave marmelade af hyben, rønnebær eller mirabeller. Holdene vælger selv, hvilken marmelade de vil lave.

Del 2 – saml ingredienser i naturen (20 min)
Giv en kasse med trangia, opskrifter og øvrige materialer til hvert hold, se materialeliste. Fortæl mødestedet, hvor I laver marmeladen samt tidspunkt, hvor marmeladen skal være færdig og præsenteres. Der gives point for præsentation, visuelt udtryk og smag.

Del 3 – lav marmelade et dejligt sted i naturen (30 min)
Når holdene har fundet deres sidste ingredienser, sætter de sig på det aftalte sted og laver fladbrød og marmelade på deres trangia.

Del 4 – præsenter marmeladen og spis på fladbrød (15 min)
Når tiden er gået, skal holdene præsentere deres marmelade og fladbrød. Der gives op til fem point for hver af følgende: præsentation, visuelt udtryk og smag.
Holdene giver hinanden point. Man giver ikke point til sit eget hold.
Der kåres en vinder og alle nyder fladbrød med syltetøj på stranden.
Herefter fælles oprydning.

Beskrivelse

Forberedelse:
Skriv ud til deltagerne, at de skal medbringe skiftetøj eller badetøj, da deres tøj kan blive vådt under aktiviteten.
Find et godt sted til aktiviteten, hvor der både er vand og et naturområde/krat, hvor man kan finde spiselige bær/planter/frugt.
Find materialer frem.
Lav fladbrød efter opskrift på gærdej eller pak ingredienser til fladbrød lavet med bagepulver (se vedhæftede opskrifter). Pak det i fryseposer, en pr. hold.
Pak ingredienser til at krydre marmeladen i fryseposer, en pr. hold.
Pak sukker i fryseposer af 500 gram, en pr. hold.
Læg ingredienserne ud ca. 30 m fra bredden, hvor I sætter supboardene i. De kan f.eks. lægges på den modsatte bred, længere oppe af stranden, bindes til en pæl ude i vandet eller bindes til noget der flyder f.eks. tomme 1,5 liter flasker.

Filer

pdf Grundopskrift marmelade VIS PDF
pdf Opskrift fladbrød VIS PDF
pdf Ting man kan hente VIS PDF