Varighed 60+ min, Hel dag eller mere
Udenfor, bålsted
Underemne: Bål
Pigerne lærer at bruge bål (kogespand) i praksis. Det forudsættes, at de har lært om båltyper.
Materialer til bål:
- Kogespand
- Rigeligt med brænde
- Tændstikker
- Stearinbomber (evt. nogle pigerne selv har lavet)
Materialer til mælkebøttesirup:
- Ca. 250 gram mælkebøtteblomster
- 1 liter vand
- ½ økologisk citron i skiver (kan undlades)
- 700-800 gram sukker (en dl per dl mælkebøttesaft)
- Atamon
- Gryde
- Si
- Røreske
- Skål der tåler kogende vand
- Små flasker eller glas til den færdige sirup
1. Pigerne skal starte med at beslutte, hvilken båltype de vil benytte sig af. Når de har gjort det, skal de tænde bålet og få en kogespand over bålet.
2. På en kogespand kan man lave mange forskellige ting. I kan selv vælge, hvad I kunne tænke jer at lave, men I ville f.eks. kunne lave mælkebøttesirup. Opskriften og fremgangsmåden for mælkebøttesiruppen kan findes i basismaterialet 'primitiv madlavning'.
3. Det vigtige for pigerne er at holde godt gang i bålet, da siruppen skal koge i ca. 20 minutter. På den måde vil de blive fortrolige med at lave mad over bål, smøre gryder ind i brun sæbe, holde ordentligt øje med bålet, rense gryder osv.
4. Når I er færdige med at kokkerere over bålet, er det vigtigt, at I viser pigerne, hvordan I slukker bålet og renser gryderne. Denne viden vil pigerne tage med sig på lejr.