Spejderhuset er en ladcykel: Det er som at være på sommerlejr hver gang

22.01.2019

I parkerne på Østerbro kan man hver anden søndag møde en flok piger og deres forældre optaget af spejderaktiviteter. De er ikke taget på tur og har efterladt et tomt spejderhus. Ved siden af aktiviteterne holder deres spejderlokale på hjul nemlig parkeret. De har deres redskaber i en ladcykel, og så mødes gruppen i nærliggende parker i københavnerkvarteret.

“Det udfordrer os ledere vidunderligt kreativt, at vi skal have alt gear med os. Og at vi i øvrigt er udenfor hele tiden. Det er som at være på sommerlejr hver gang,” fortæller spejderleder Katrine Dicte Blom. Hun står i spidsen for Spilopspejderne, som de hedder, enheden for pigespejdere mellem 3-6 og deres forældre.

Ideen til at lave spejder i en ladcykel opstod, da pigespejdergruppen Skt. jakob på Østerbro, hvor enheden formelt er tilknyttet, ikke kunne huse den nye enhed med de yngste pigespejdere.

“Lige i starten tænkte jeg bare ‘øv, så bliver det ikke til noget’, men jeg kunne godt mærke, at det skulle være løgn. Jeg er ret glad for at udfordre rammerne, og hvordan vi plejer at gøre,” griner Katrine og fortsætter:

“Vi er jo spejdere. Vi kan jo det der med friluft, og jeg ser kun uderummet som en mulighed og ikke en begrænsning,” forklarer hun.

Så hver anden søndag pakker hun ladcyklen med de ting, de små pigespejdere skal bruge på deres møde. Der kommer sangbøger, knive og trangiasæt i laddet, inden Katrine sætter sig i sadlen og tramper mod en ny grøn oase i storbyen.

Intro til at tisse i det fri

Fordi flokken af spilopspejdere altid færdes ude, har de hverken adgang til strøm eller eget toilet. De frie og luftige rammer giver forældrene en række lavpraktiske udfordringer.  Særligt: “Hvordan hjælper jeg mit barn med at tisse i naturen her om vinteren?”

“Vi kommer “down to basics” inden for udeliv, fordi forældre og børn står over for umiddelbare udfordringer. Det er en vigtig del af det arbejde, vi laver med spilopspejderne. Nemlig at vi viser løsninger på de barrierer, som forældre oplever ved at tage ud i naturen med deres børn,” siger Katrine.

På programmet kommer derfor også mini-workshoppen “Sådan tisser du med dit barn i skoven”.

Forældrene tager over

Katrines egen datter, Mona på fem år, er selv spilopspejder og deltager på søndagsmøderne. Det kan til tider være en udfordring, fordi hun skal instruere aktiviteter og have overblikket. Så Katrine kan ikke holde sin egen datter i hånden hele tiden. Til gengæld har det også vist sig at være et godt udgangspunkt for at få alle forældre i enheden til at tage ejerskab for aktiviteterne.

“Fordi jeg har Mona med, kan de andre forældre se, at jeg er ligesom dem. Det gør os på en måde mere ligeværdige – også når opgaver skal fordeles,” forklarer Katrine. Hun fortæller, at alle forældre løser opgaver som at købe ind til hver gang, at stå for en aktivitet eller en leg og pakke deres udstyr.

Der er i skrivende stund syv små spilopspejdere i enheden på Østerbro, der har både mor og far med sig til møderne.

Du kan læse mere om Spilopspejd, og hvordan du starter en enhed for de yngste piger op i din egen gruppe her på hjemmesiden.