Det er fedt at være voksen pigespejder i region Øresund

07.02.2019

Et ekstra fokus på fastholdelsen af seniorspejderne ser hos regionen Øresund ud til at give pote. Antallet af pigespejdere over 17 år har nemlig siden 2015 været stigende. Siden 2016 er det lykkedes at få 15 nye voksne fordelt i 6 forskellige grupper.

“Der har i mange år været ekstra fokus på, at det skal være godt at være senior i Øresund”, siger Charlotte Smil Thiel Pedersen. “Hvis de store har det godt, så smitter det af på højere kvalitet og bedre fastholdelse. Jo bedre senionerne har et jo større sansynlighed er der, for at de bliver hængende, eventuelt som ledere”, siger hun.

 

Arrangementer til de ældre

En flok pigespejdere fra Øresund besøgte folketingsmedlemmet Mette Reissmann inde på Christiansborg.

En ting, regionen gør noget ud af, er arrangementer specifikt til de ældre spejdere.

“Vi forsøger tit at tænke ‘hvad ville man synes var sjovt som seniorspejder’, og så prøve at opfylde det”, siger Smil.

Hun understreger, at det ikke er så strukturlagt, men mere afhængig af, hvad lederen tænker ville fungere.

“Det er ikke så struktureret, mere bare  hvad der lige rør sig rundt omkring. Nogle gange er det en udflugt, andre gange vil pigerne måske hellere bare sidde og hygge og snakke med hinanden”.

Seniorbrunch med hygge og jeopardy

Af afholdte arrangementer nævner Smil blandt andet en tur til Christiansborg og seniorbrunch. “Det gode ved brunch er, at det kan være en blanding mellem hygge og eventuelt korpsjeopardy eller andet, hvor pigerne får noget information om, hvad man kan som voksen spejder.”
Ligemeget hvad der bliver afholdt af arrangement handler det om at ryste pigerne sammen, så de får venskaber og har lyst til at dukke op næste gang.
“Vi oplever, at pigerne er rigtig glade for at lave noget sammen. Særligt piger fra de grupper, hvor der ikke er så mange andre på deres egen alder. Der betyder det meget, at man kan opbygge et netværk med dem fra de andre grupper”, siger Smil.

 

“Der er så mange gode seniortiltag”

Fokuset på at aktivere de ældre spejdere kan også tydeligt mærkes blandt seniorspejderne selv, siger Regitze Viborg, seniorspejder i region Øresund. “Der bliver gjort rigtig meget for seniorarbejdet i regionen. Vi bliver inkluderet i meget, og det er vildt fedt”, siger hun.

Regitze har ikke være spejder som barn, men blev medlem af De grønne pigespejdere for et år siden i forbindelse med arbejde på Folkemødet. “Jeg blev spurgt, om jeg ville være med til at lave ekstern kommunikation for spejderne på Folkemødet. For at være med skulle man være medlem af et korps, og der kunne jeg bare mærke, at De grønne pigespejdere var korpset for mig.”

Som en af de ældre spejdere sætter hun utrolig meget pris på, at der er aktiviteter målrettet seniorspejderne.

Det fede ved at være i region Øresund er, at de har mange gode seniortiltag. Særligt at man ikke kun ses med sin egen gruppe, men også laver noget på tværs og får mødt andre på samme alder. Det gør virkelig, at man gerne vil blive ved med at være en del af fællesskabet.”

 

At lave noget for de unge

Men hvad gør man så lige, hvis man ønsker at aktivere sine seniorspejdere lidt mere? Det har Smil et godt fif til.

“Jeg må slå et slag for Regnbueplakaten, der giver 10 gode råd til, hvordan man holder fast i sine seniorer. Der er helt konkrete bud på, de områder man kan arbejde med, og det har vi jo set virker nu.”

Derudover understreger Smil også, at man ikke skal lade sig slå ud af arrangementer, der ikke bliver til noget. “Nogle gange er de ting vi laver en succes, andre gange er der ikke så megen opbakning. Det er også en aldersgruppe, der har meget at se til i livet. Vi reklamerer for arrangementer på facebook og i grupperne. Og forsøger at få prikket til de piger, der måske kan få de andre med”, siger hun.

“Og så husk at nogle gange er det nok bare at lave noget, hvor pigerne hygger sig. Der behøver ikke altid at være det helt store på programmet”, griner hun.

Hent Regnbueplakaten

Her kan du hente regnbueplakaten med de 10 initiativer til at holde interessen blandt unge pigespejdere + en guide til, hvordan du kan læse og bruge plakaten.

pdf Regnbuen plakat VIS PDF
pdf Regnbuen - 10 trin til fastholdelse VIS PDF