DM i debat: “Det er nervepirrende, men fedt!”

14.03.2019

I år er det niende gang at DM i debat afholdes. Det er en konkurrence, der handler om at have styr på sine holdninger og gode argumenter. Deltagerne skal nemlig debattere sig vej til toppen.

DM i debat arrangeres i fællesskab af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og Politikken. Der udvælges 32 deltagere i alderen 16-30 år, som gennem en række debatemner kæmper om titlen som Danmarks bedste debattør.

En af sidste års deltagere var pigespejder Pia Risør. “Jeg stillede op, fordi jeg synes det lød som en spændende udfordring”, siger Pia. “Mange af dem, som deltager, er oftest ungdomspolitikere, så jeg tænkte, at min deltagelse måske kunne bringe flere nuancer til konkurrencen, nu jeg ikke er.”

 

Man bliver bevidst om sine holdninger

Konkurrencen er bygget op som et cup-system, hvor der afholdes indledende runder, semifinale og derefter finale. Deltagerne vil i løbet af konkurrencen både stå selv på scenen, men også mødes én mod én i en debat. Undervejs fik deltagerne god mulighed for at lære hinanden at kende. Derudover fik de også besøg af en skuespiller, der skulle træne dem i, hvordan man præsenterer sig selv på en scene. Men det fedeste for Pia ved at deltage i konkurrencen var at blive bevidst om sine synspunkter og holdninger.

“Det er stressende at stå foran så mange mennesker, men det var super fedt at få lov til at argumentere for sine holdninger. Og at debattere med de andre deltagere på scenen. Når man står der, skal man virkelig tænke hurtigt, finde ud af hvilken holdning man har til emnet og så argumentere bedst muligt”, siger Pia.

Derudover var det fede også at være i en debattørs sko og opleve, hvordan det er at stå foran et publikum på den måde. “Jeg fik en kæmpe respekt for dem, der stiller op til debatter”, siger Pia.  “At stå på en scene foran så mange mennesker kræver rigtig meget mod. At prøve det selv gjorde, at jeg fik endnu mere respekt for alle, som tør det”.

 

Kast dig ud i det

Selvom det kan være nervepirrende, er Pias råd, til dem som overvejer at deltage stadig: Kast dig ud i det!  “Brug noget tid med gode venner eller andre, du diskuterer godt med og test dine argumenter af i forvejen. Forsøg at have is i maven, og hvis du bliver nervøs så husk, at der for mange af de andre deltagere er ligeså nervepirrence. Og ellers bare kast dig ud i det. Du får utrolig meget ud af at turde”, slutter hun af.

 

DM i debat afholdes her i foråret.

Vil du vide mere om konkurrencen, så læs med HER  eller konakt mbd@duf.dk for mere viden om tilmelding.