Ekstra meget explorer: Fra storbylarm til ø-liv

10.06.2025

Hvordan kan man lave spejderaktiviteter, når man ikke har en masse erfaring – men stadig få explorer-elementer og gode naturoplevelser med? Aarhus ungegruppe hoppede på en færge for komme ud opdage den danske natur for en stund.

Aarhus ungegruppe er en af de grupper, der er kommet i løbet af det sidste år. Gruppen består af unge kvinder, der for de flestes vedkommende ikke tidligere har været spejdere, men har savnet et fællesskab med naturen og oplevelser som omdrejningspunkt.

I gruppen sørger de for på skift at arrangere ture i og omkring Aarhus, hvor spejderværdier og kærligheden til udendørslivet samles i et ugentligt møde.  

Vi har talt med en af arrangørerne, Maja, fra gruppen til vores serie “Ekstra meget explorer”. Hun fortæller, hvordan de tog et døgn ud af kalenderen, rejste væk fra byen og brugte tiden på fællesskab og naturoplevelser. Måske kan det inspirere andre til at gøre det samme?

Tilpasset alle

Maja fortæller blandt andet, at det ikke nødvendigvis kræver alverdens planlægning, at tage på tur. Lysten til at komme ud, et par gode sko, en rygsæk og en cykeltrailer til at slæbe var alt det, Maja og gruppen havde med, da de tog en turen fra Aarhus til Samsø med færgen. Forventningerne og den lette oppakning blev udgangspunktet for en weekend med vandring, mad over bål og fordybelse – både i naturen og relationer.  

Planen var simpel: De skulle ud i naturen og hygge sig med hinanden. Så snart de satte deres fødder på Samsø,  begyndte de otte deltagere at gå. Den første rute var på cirka syv kilometer, og undervejs var der god tid til at tale sammen og nyde øens natur. Turen var tilrettelagt, så man selv kunne vælge, om man ville fortsætte på en længere rute eller tage det mere roligt og f.eks. spise is i byen. 

Fælles for alle deltagerne var, at de mødtes om aftenen for at lave mad over bål og overnatte i et shelter. Dagen efter startede med havregrød lavet over bål, mens solen stod op. Inden turen gik tilbage til færgen, nåede de også at købe jordbær i en vejbod og spise frokost i solen. 

– Det fede ved vores gruppe er, at vi også kan grine af, at vi er så mange, der ikke er “ægte” spejdere og ikke har den store erfaring. Men det har været fedt at samle en flok jævnaldrende, der ligesom en selv kan lide at komme ud i naturen, fortæller Maja, som har været en del af ungegruppen i tre måneder. 

Flere ting i kalenderen 

Gruppen blev oprettet sidste år og tæller i dag 19 medlemmer i alderen 22 til 31 år. Aktiviteterne planlægges på skift, og det giver både ansvar og variation. 

– Når vi er flere, kan det sommetider blive nemmere at komme ud i naturen, for der er nogen, der hiver dig med. Det er med tiden blevet et rigtig dejligt fællesskab og ikke kun oplevelser i naturen, siger Maja. 

I kalenderen er der allerede planlagt både en 20 kilometer vandretur og en kanotur – og måske kan deres tur til Samsø inspirere andre grupper til at tage på lignende ture med fællesskab og fleksibilitet i fokus.