Engagementsmærkerne skal gøre pigerspejdere nysgerrige på omverdenen

07.03.2019

De nye Engagementsmærker er i fuld gang med at blive udviklet. Men hvad er det lige, de mærker går ud på? Det ved Kira List, der har været torvholder på aktivitetsmaterialet.

Engagementsmærkerne byder på aktiviteter, der støtter op omkring spejdernes forståelse af sig selv, som pige og lærer dem at tage ansvar for sig selv og hinanden.
“Vi [De grønne pigespejdere red.] vil jo gerne noget med vores piger”, siger Kira. “Vi vil gerne, at de engagerer sig i deres omverden. Det er det, der ligger til grund for engagementsmærkerne”.

Engagementsmærkerne bevæger sig i tre forskellige lag:

  • Pigeliv, som sætter fokus på pigernes hverdag i forsøget på at styrke deres identitet og gøre dem opmærksomme på deres rolle i fællesskabet
  • Tvivl & Tro, hvor kristendom og emner knyttet til etik og moral er i fokus. Det har til formål at gøre pigerne klogere på egne og samfundets værdier.
  • Verdensborger, som kigger ud på, hvad der foregår i den globale verden. Pigerne arbejder her med emner som demokrati og samfundsforståelse.

 

Stadig med udgangspunkt i aktiviteter

Selvom engagementsmærkerne kan beskæftige sig mere med store spørgsmål og tunge emner som kærlighed og religion, har det stadig været vigtigt for udviklingen af mærkerne, at de tog udgangspunkt i aktiviteter.

“Vi vil gerne, at pigerne lærer gennem aktiviteter, da det er det, vi som pigespejdere er gode til”, siger Kira. “Det har været en udfordring, da de emner, mærkerne omhandler, tit kan blive tunge, men vi har udviklet mærkerne, så det med sikkerhed ikke kommer til at blive ligesom skoleundervisning.”

Engagementsmærkerne er, ligesom udfordringsmærkerne, bygget op omkring nogle trin, pigerne skal igennem. Men i stedet for at afslutte med en udfordring til sidst, slutter engagementsmærkerne af med et event.

For eksemel i mærkeforløbet: “På tur i traditionerne” for seniorspejderne, lærer pigerne om traditionerne fra de helligdage og højtider, der ikke fylder lige så meget som jul, påske og pinse.
Gennem aktiviteterne i de forskellige trin lærer de blandt andet om Helligetrekonger, Trinitatis og Allehelgen. Det afsluttende event er så at afholde en Allehelgensfest, hvor pigerne skal bruge det, de har lært.

 

Værdifulde snakke i en ellers hastig hverdag

De nye engagementsmærker er stadig under udvikling, men håbet er, at de er klar i slutningen af 2019. Selvom der stadig er lidt tid til, har Kira allerede gode håb for, hvad mærkerne kan give pigerne.
Jeg håber, at det giver dem lysten til at være nysgerrig og undrende på deres omverden. I vores samtid, hvor alle har travlt, får vi ofte ikke stoppet op og tænkt over os selv og omverdenen.” 

“Derudover vil mærkerne give udfordringer og unikke oplevelser både til pigerne men også til lederne. Mange af de tematikker og emner, som mærkerne berører vil nemlig også give lederen noget at tænke over selv. Så mærkerne giver mulighed for, at pigespejder og leder sammen kan blive klogere og få nogle helt andre og dybe snakke, som er enormt værdifulde”, slutter Kira af.