Fællesskab Former Fremtiden: ”Der er fuld plads til alle. Man behøver ikke lave om på sig selv”

04.04.2022

I weekenden samledes trop- og seniorspejdere og kastede sig ved hjælp af en designmodel over at skabe deres drømmefællesskab. Det blev til alt fra trøjer, der skal sætte fokus på lidelser og handicap, til en fællesskabsbænk med spil.

Over 100 pigespejdere strømmer ind over dyrskuepladsen i Odense. Flere kommer gående arm i arm og andre løber begejstret.

”Jeg skal lige over at sige hej,” siger en pige med rygsæk og løber tværs over græsplænen for at hilse på en pige fra en anden patrulje.

Den første weekend i april er trop- og seniorpatruljer fra hele landet samlet til Fællesskab Former Fremtiden. Eventen er støttet af Spar Nord Fonden og har til formål at give pigerne i alderen 10-17 år en weekend, hvor fællesskabet er i fokus.

Udover at pigespejdere fra hele landet lærer hinanden at kende, arbejder de også konkret med, hvordan man kan skabe mere fællesskab.

Tid til at skabe

På græsplænen, hvor alle nu er samlet, ligger forskellige materialer klar.

Papkasser, glimmertuscher, træbrædder og meget andet skal snart forvandles til blandt andet videoer, modeller og plancher, som skal visualisere patruljernes forskellige bud på et drømmefællesskab.

15-årige Sigrid og 14-årige Alma fra Holstebro Gruppe kommer løbende mod bunken med træbrædder, reb og søm. De skynder sig at tage handsker på, så de ikke får splinter i fingrene.

”Jeg skal lige have ordentlig fat,” siger Alma, inden de i fælles tempo marcherer væk.

Valget af materialerne er langt fra kommet ud af det blå. Dagen inden har alle været igennem første del af en designmodel, hvor der skulle udforskes og drømmes om fællesskab. Sidst på dagen lavede alle pigespejdere en indkøbsliste med, hvad de skulle bruge til deres idé om fællesskab.

Igennem arbejdet med designmodellen er Sigrid og Alma sammen med to andre kommet frem til, at de vil bygge en særlig bænk til deres spejderhytte.

”Den skal vise, at man holder sammen, og nedenunder er der plads til to kasser med spil, så man aldrig keder sig, når man sidder på bænken” fortæller Sigrid, imens hun holder bredderne, så de andre kan banke søm i.

Vigtigt med fællesskab i lokalområdet

Et andet sted på græsset er Katrine på 15 år fra Bording Gruppe i gang med at sætte forskellige farvede piberensere på et tårn af papkopper. Tårnet er et fællesskabstårn, som der med sine farver skal symbolisere, at der er plads til alle.

For Katrine og hendes patrulje har det været lærerigt at skulle tænke kreativt og innovativt.

”Jeg er blevet bedre til, at alt kan lade sig gøre, hvis man bare tænker stort nok. Man kan bruge designmodellen til mange andre ting udover spejder. Det handler om at turde blive ved med det, som man selv synes er fedt,” fortæller Katrine.

Med fællesskabstårnet håber de at sætte fokus på, at der skal være flere steder, hvor der er plads til alle, uanset hvilken baggrund man har.

”Vi synes, at spejderbevægelsen er det fedeste fællesskab. Der er fuld plads til alle. Man behøver ikke lave om på sig selv. Det vil vi gerne viderebringe til flere unge og håber at kunne inspirere andre til at lave et fedt fællesskab for unge i deres nærområde,” siger Katrine.

Alle er lige meget værd

Fællesskab er et bredt begreb, og mens mange patruljer kaster sig over mindre byggekonstruktioner, er flere patruljer også i gang med at male bannere.

En patrulje fra Haubro Gruppe er i fuld gang med farveblyanterne. De vil invitere hele deres by til en dag med fællesaktiviteter som bål og boldspil. Det er vigtigt for patruljen, at alle kan være med uanset sprog, så de kan byde ukrainske flygtninge, der er kommet til byen, velkommen i fællesskabet.

I nærheden bruger pigerne fra Vorbasse Gruppe hvide trøjer som lærreder. Ved at skrive forskellige ord på trøjerne, vil de sætte fokus på folk med lidelser og handicap.

Diagnoser som for eksempel ADHD, autisme og ordblindhed er noget flere af pigerne enten selv har eller kender nogle, der har, og de ønsker derfor at sprede et budskab om, at alle mennesker er lige meget værd.

”Alle kan være med i fællesskabet, lige meget hvem de er. Der er ikke noget galt med at have svært ved noget,” fortæller 12-årige Johanne, som selv er ordblind.

”Trøjen kan man tage på og bruge til at sprede budskabet til andre klasser på sin skole,” supplerer 12-årige Melani, der ikke til dagligt er pigespejder, men i weekenden har været med til at opleve De grønne pigespejderes fællesskab på kryds og tværs.

Når malingen er tørret og de sidste søm er sat i træbrædderne, er det tid til at præsentere fællesskabsidéerne for hinanden.

Tusinde tak til Spar Nord Fonden for at støtte eventen og til Social Innovation for at stå for aktiviteterne.