Familiedag: “Vi ønsker at vise forældrene, hvad pigespejder er for noget”

21.03.2019

I Ribe gruppe har det længe været et ønske at engagere forældrene mere. Det resulterede i, at de forsøgte sig med noget nyt.

“Vi oplever, at det er lettere for pigerne at turde, hvis forældrene også er engageret i, hvad der sker til spejder”, siger Bente Lyngsøe, leder i Ribe gruppe.

Gruppen havde længe ønsket, at engagere de forældre, der ikke normalt var så meget med. Det resulterede, at de valgte at prøve noget nyt, nemlig en familiedag.

 

At samles om pigespejdernes historie

“Vi besluttede os for at invitere alle vores piger og deres familier til et spejdermøde”, siger Bente.

Spejdermødet tog udgangspunkt i Jubilæumsmærket ‘Startmærket’, derfor blev historien om pigespejdernes start læst højt for alle. “Pigerne skulle tegne til historien, og det kom der en masse rigtig gode tegninger ud af. De hyggede sig helt vildt”, siger Bente.

 

Hyggen spiller en stor rolle

Der var kaffe, the samt en god historie at samle sig om. Gruppen forsøger at fokusere på, at det er hyggen, der skal tiltrække forældrene.

“Hvis vi lægger op til noget hyggeligt, så er det lettere at få folk med”, griner Bente. “Forældrenes reaktioner på dagen var, at det var utrolig hyggeligt. Det er tit det, vi oplever gør, at de kommer igen. Vi har før haft succes med at samles om bålet, da det også spiller på hygge.”

På dagen dukkede der 6 ud af 11 piger op, hvor 5 af dem havde deres forældre med, og 1 havde sin søster med. Selvom det stadig er færre deltagende forældre, end gruppen ønsker, er det ihvertfald en start, mener Bente.

“Selvom vi gerne vil have flere til at deltage, er det rart at få et kendskab til dem, der deltager. Og det kan måske motivere flere af de forældre, der ikke er med”, siger hun.

 

Forældre melde sig som leder

En stor positiv overraskelse for Bente var, at en forældre meldte sig som leder efter familiedagen.

“Hun ville gerne være tættere på det fællesskab, som hendes datter er en del af, og det er jo bare super dejligt at høre”, siger hun. “Det bekræfter os også i, at det er lettere for forældrene at engagere sig, hvis de har fået et indblik i, hvad vi egentlig går og laver til spejder.”

 

Planer om flere familiedage

Ribe har planer om at fortsætte familiedagene – særligt har de en plan om at afholde mere til sommer, hvor det er lettere at være udenfor. Derudover starter de også op med Spilopspejd, hvor de håber på, at forældrene bliver aktiveret på en helt anden måde.

Bente er ikke i tvivl om, at de vil fortsætte med at have fokus på forældrene til deres pigespejdere. “Det er og vil blive ved med at være vigtigt for os at få forældrene mere med”, siger hun.

“Ingen siger, de behøver at stille op til hvert andet møde, men vi ønsker at vise dem mere af, hvad deres piger går og laver hos os.”