Da stormfloden i oktober 2023 ramte Danmark, blev især den sydsjællandske by Prætsø et udsat område. Det gjaldt desværre også for De grønne pigespejderne i byen, og spejderhytten blev hårdt ramt af vandmasserne. Meget af gruppens grej gik tabt – heriblandt deres reb. Men lidt mere end et år efter, har de dog genskabt noget af grejet ved hjælp af lokale kræfter.
For pigerne har været på besøg hos Foreningen for Traditionelle Håndværk, der holder til i byens gamle bådhal, og her kunne pigespejderne tillære en ny færdighed. De skulle nemlig lære at slå deres egne reb med hjælp fra frivillige i foreningen.
Foreningen for Traditionelle Håndværk arbejder med alt fra bådebyggeri til restaurering af værktøj og undervisning i gamle håndværkstraditioner. Spejderleder Pia fra Præstø gruppe blev opmærksom på foreningen under arrangementet Frivillig Fredag, som kommunen arrangerede.
-Jeg faldt i snak med nogle fra foreningen og fandt ud af, at de både har et åbent værksted og mange spændende aktiviteter, som vi kunne bruge i spejderarbejdet. Det passede perfekt, da vi manglede nye reb efter stormfloden, og det kunne være en sjov aktivitet for pigerne at lave, fortæller Pia.
Foreningen stillede både værktøj og ekspertise til rådighed, og det gjorde aktiviteten nem for spejderlederne at planlægge.
-Vi skulle bare møde op med pigerne, resten tog de sig af den dag.
At lave reb kræver både teknik og samarbejde. Rebslageren guidede spejderne gennem processen, hvor pigerne i fællesskab skulle trække de lange tråde, sno dem og skabe stærke, holdbare reb.
-Det var fantastisk at se pigerne arbejde sammen om noget, der var så konkret en opgave med et klart resultat. De fik en ny respekt for, hvordan ting bliver lavet, og hvordan man kan bruge hænderne og hovedet på samme tid.
Samtidig blev det en øjenåbner for spejderne, at der i deres eget frivillige lokalsamfund findes mennesker med evner for andre aktiviteter, som er klar til at dele ud af deres viden.
Et samarbejde mellem spejdergrupper og lokale foreninger kan skabe nye muligheder – både for læring og fællesskab.
-Vi har en tendens til at tro, at vi skal klare det hele selv som ledere. Men der er så mange fantastiske foreninger og mennesker derude, som gerne vil hjælpe. Det handler bare om at række ud, fortæller Pia og fortsætter:
-Samarbejdet med Foreningen for traditionelt håndværk gav os en aktivitet, vi aldrig selv kunne have lavet, og det sparede os samtidig tid og kræfter på planlægningen. Det er en win-win for alle.
Har jeres gruppe lavet noget lignende? Så skriv meget gerne til Signe Fage på sfa@pigespejder.dk, for vi så gerne skrive endnu flere historier om pigespejdernes arbejde rundt omkring i landet.