Museumsfolk opdager historisk fejl: Jubilæet er først i 2029

01.04.2019

En ung journalist fra NEKTAR tog til Spejdermuseet i Randers for at finde guld i arkiverne til 100-års jubilæet. Hun havde ikke regnet med, at den tur ville ende med at afblæse den store fest. Et afgørende dokument har været fejllæst i flere årtier.

2019 er i fuld gang som De grønne pigespejderes 100-års fødselsdag. Grupper over hele landet er ved at tage jubilæumsmærker og om lidt mødes korpset i Aarhus til det, der skulle være en 100-års fødselsdag den 4. maj.

Men luften er nu gået af ballonen, da to af de frivillige, der passer Spejdermuseet i Randers for nylig fik besøg af en journalist fra pigespejdernes magasin NEKTAR.

”Journalisten, den unge Regitze, vældig ihærdig, ønskede materialer fra de første 100 år, som hun sagde. Og så gik vi jo ellers på jagt i arkiverne. Til vores store overraskelse kunne vi ikke komme længere tilbage end 1929,” fortæller Rasmine Rasmussen, der har været aktiv på spejdermuseet de sidste 50 år.

Det viser sig, at de stiftende dokumenter faktisk er dateret den 4. maj 1929. Men det står med så markant en skråskrift, at de fleste, der er født efter 1940, til hver en tid ville forveksle årstallet med 1919.

”Vi er jo frygtelig kede af sådan at afblæse festen. Vi ved jo, at der er mange pigespejdere, der har arbejdet længe på at få jubilæet op at stå. Men som museumsfolk kan vi heller ikke leve med, at fakta er forkert,” siger Rasmine, frivillig på Spejdermuseet.

Hvor jubilæumsfejringen nu står, skal projektgruppen diskutere på et hasteindkaldt krisemøde i aften. Læseren kan holde sig opdateret i Facebookbegivenheden for jubilæumsfesten.

Opdateret 10. april: Denne nyhed er en aprilsnar. Jubilæet er selvfølgelig stadig i 2019, som alle grupper er i fuld gang med at fejre.