Ny rapport om børns naturdannelse: Den lille spejderuge er et godt eksempel

20.09.2022

De grønne pigespejderes projekt ’Den lille spejderuge’ er med i en ny rapport om børns naturdannelse, udgivet af Friluftsrådet. Her tjener det som et vellykket eksempel på, hvordan man i praksis kan skabe naturdannelse hos børn.

Friluftsrådet har netop udgivet en ny rapport om børns naturdannelse. Her kan man finde inspiration fra ni eksempler på naturdannelse i praksis – og et af de eksempler er De grønne pigespejderes projekt Den lille spejderuge.

Den lille spejderuge er et projekt for børnehaveklasser, som styrker fællesskabet i klassen og øger børnenes kendskab til naturen. I fem dage skal børnehaveklasseledere og elever udforske spejderlivet med oplevelser i det fri ud fra naturrelevante aktiviteter og materialer.

Rapporten fra Friluftsrådet tager udgangspunkt i en konkret erfaring med Den lille spejderuge – nemlig da den udspillede sig i børnehaveklassen på Spjellerup Friskole. Her forklares det, hvordan forskellige elementer af naturdannelse viser sig hos børnene i løbet af ugen.

Det beskrives eksempelvis, hvordan det følelsesmæssige element kommer til udtryk, når børnene ser på og rører ved smådyr. En pige griner fordi en edderkop kravler op ad armen på hende og det kilder, og børnene udviser empati, da edderkoppen brækker et ben og lægger den forsigtigt på et blad.

Børn forstår naturen, når de er ude i den

Ud fra de ni eksempler i rapporten, hvoraf Den lille spejderuge tjener som et, kan det generelt ses, at det skaber trivsel for børnene at være udenfor. Desuden får de en bedre forståelse for naturen ved at færdes i den i stedet for blot at sidde indenfor og lære om den.

“Jo mere børnene er ude i naturen, og jo mere naturligt de færdes i den, jo bedre forstår de den,” står der i rapportens konklusion, s. 93.

Dyk ned i rapporten og se filmen om Den lille spejderuge

I rapporten kan du dykke ned i ni cases, der eksemplificerer børns naturdannelse. Ønsker du at læse analysen af Den lille spejderuge, så gå til side 24 (Eksempel 3).

Friluftsrådet har foruden rapporten også udgivet en række korte inspirationsfilm om naturdannelse i praksis. En af dem gennemgår naturdannelseselementerne ud fra børnenes oplevelser i Den lille spejderuge på Spjellerup Friskole.

Læs mere om projektet Den lille spejderuge her.