Pigespejderne er en vigtig spiller, når det handler om pigers muligheder

12.03.2021

Tidligere på ugen samledes vi en masse pigespejder til Bål&Mål #2 på Zoom. Bål&Mål er en række fyraftensarrangementer i forlængelse af GIRLS ACT. Denne gang skulle vi tale ligestilling og specifikt kigge på hvordan De grønne pigespejdere kan gøre en forskel for ligestilling og lige muligheder. Sofie Würtz, der var med til arrangementet beretter her.

Du har måske hørt os sige det før, men nu siger vi det lige igen, for en god ordens skyld;

  • Ligestilling starter på børneværelset

Det gør det, fordi vores børn fra en tidlig alder lærer, at drengene spiller fodbold og pigerne tegner. Allerede inden de starter i skole har de en klar ide om hvad piger kan og hvad drenge kan. Hvilke farver de kan lide, hvilket tøj de skal gå i, om håret skal være langt eller kort og om de, i de voksnes øjne, er seje elle yndige.

Misforstå os ikke, det er sundt for børn at vokse op med gode rammer og klare principper om hvad der er rigtigt og forkert. Problemet opstår når disse rammer bliver til begrænsninger og principperne er baseret på køn/seksualitet/hudfarve/kultur

Alle roller er pigeroller

Hos De grønne pigespejdere skaber vi et rum og et fællesskab hvor piger og kvinder lærer at deres køn ikke bør begrænse dem. Vi udfordrer usunde kønsnormer og forsøger at komme dem i forkøbet inden de forankrer sig. Hos os bliver det tydeligt, at alle roller er pigeroller, vi slæber rafter, hugger brande, tegner og takler verdensmål. Og vigtigst af alt lærer vi pigerne at ingen af disse ting er mere “rigtig” end de andre. Et fællesskab kun for piger og kvinder gør det nemmere at se bort fra kønsnormer og udfolde sig på baggrund af hvem og ikke sit køn. Det er kompetencer vi kan tage med videre ud i samfundet og resten livet.

Vi skal blive endnu bedre til at videreformidle alt det vi kan og italesætte den forskel vi gør i pigers liv. Det er et budskab resten af Danmark fortjener at hører og en mulighed flere piger og kvinder ikke skal være foruden.

Ambitioner for pigers muligheder

Nok gør vi et godt stykke arbejde når det kommer til at klæde piger og kvinder godt på til resten af livet, men vi kan blive endnu bedre. Noget af det vi drømmer er at udvikle materiale med fokus på bl.a. køn, ligestilling og seksualitet. Vi drømmer om at klæde vores ledere bedre på til at tage disse samtaler med deres piger. Og måske endda gøre ligestilling til en del af vores strategi.

Ambitionerne er høje og der er nok at gå i gang med. Vi har fået ny energi og mod til at gøre det endnu bedre.

Deltag på konferencen GIRLS ACT

På konferencen GIRLS ACT inviterer De grønne pigespejdere politikere, andre pigefællesskaber, virksomheder og organisationer til at blive inspireret af de gode eksempler mod ligestilling – også i børnehøjde.

Alle kan tilmelde sig GIRLS ACT – det er først til mølle på girlsact.dk