Samarbejdet der får flere piger til at turde mere

05.11.2021

I Haderslev har de afsluttet det aktivitetsforløb, de via projektet Spejd med pigerne har afholdt i samarbejde med den lokale SFO. Både spejderleder Birgitte Burgwald og SFO-pædagogen Lisbeth Carlsson Bredal kan allerede nu se store fordele ved samarbejdet.

26 piger kommer snublende hånd i hånd med hinanden gående fra SFO’en. Det var vist en lidt lang tur. De pruster mellem smil og snak.

Som det første spørger de Birgitte: ”Hvor er spejderpigerne?”. De mener de piger fra 4.-7. klasse, der også er grønne pigespejdere og som de andre gange har hjulpet til med aktiviteterne. Det er tydeligt, at de store piger har en stor stjerne hos SFO-pigerne og at de har nydt at have dem med.

De starter op i en rundkreds med en sang. Klap hvis du er i godt humør. Derefter fortæller Birgitte om dagens program. Vi skal bygge huler. ”Hvad tror I man kan bruge til at bygge sin hule med?” spørger Birgitte flokken.

De byder aktivt ind med grene, mos, blade, kviste, ja alt hvad vi kan finde på jorden ender de på.

En overraskelse om hvad man mon kan putte i sit snobrød, får hvin og fnis til at stige til vejrs.

Men først, huler. Pigerne bliver delt ind i mindre grupper à 4-5 i hver og suser så ellers afsted op over en skrænt og ind i skoven, der ligger bagved.

Pigerne er spurtet afsted

Mens pigerne er i fuld sving med hulerne, er der tid til en snak med SFO-pædagogen Lisbeth Carlsson Bredal og spejderleder i Haderslev, Birgitte Burgwald, om, hvad deres samarbejde har betydet for dem og får pigerne.

”Det jeg har lært af at være med i det her projekt sammen med De grønne pigespejdere, det er klart det her fokus på, at de bare er piger sammen. Når de er alene pigerne sammen, så tør de mere. Vi har piger i SFO’en, der trækker sig, når der kommer en flok frembrusende drenge. Det jeg har set og oplevet med det her projekt, det er, at i og med at det udelukkende er for piger, så giver det pigerne en form for tryghed, så de tør at kaste sig ud i flere ting,” siger Lisbeth som det første, og tilføjer mens hun slår ud med armene:

”Se bare på mig lige nu. Jeg plejer at have en rand af lidt mere stille piger, som hænger omkring mig, når vi er udendørs, fordi de ikke ved, hvad de skal lave. Og lige nu er de alle sammen spurtet ud i skoven for at klatre i træer og bygge deres huler.”

Birgitte Burgwald fortæller om de aktiviteter, de har lavet med pigerne i projektet.

”Jeg har ikke opfundet noget nyt særligt pigespejder til projektet her. Vi laver helt klassiske pigespejderaktiviteter som at bygge huler og lave bål og snobrød med lækre ting i,” siger hun.

Birgitte fortæller også, at bare det, at der har været en ekstra voksen til at lytte og tale med pigerne er guld værd i sådan et samarbejde.

Det er tydeligt, at det har givet Lisbeth Carlsson Bredal en indsigt om pigerne, at de har deltaget i projektet.

”Vi skal klart fremover huske, at det er okay at dele børnene op og give dem plads. Så pigerne kan prøve at komme først og være dem, der bliver mest beskidte. Jeg kunne finde på at lave endnu mere udeliv med pigerne,” siger hun.

Et stærkt samarbejde også fremadrettet

Haderslev gruppe sagde ja til at være med i projektet Spejd med pigerne, da de øjnede en god PR-mulighed for at blive mere kendt på skolen og blandt forældrene der. Her er Birgitte Burgwald indtil videre ikke blevet skuffet.

”Vores baggrund for at deltage var ren reklame. Vi så det som en mulighed for at få en fod inden for på skolen og blive kendt her. Der er allerede én pige, der er dukket op til spejdermøde, fordi vi har lavet de her aktiviteter med SFO’en og forleden ringede en mor til mig, fordi skolen specifikt havde anbefalet hendes datter at tilmelde sig til spejder i netop vores gruppe,” fortæller Birgitte.

Værdien af samarbejdet står tydeligt frem, mens de begge fortæller. Både spejdergruppe, SFO og de deltagende piger har fået gode oplevelser og noget værdifuldt med sig.

”Jeg er blevet positivt overrasket over, hvor godt et samarbejde vi har haft, og vi har også begge parter lyst til at lave mere sammen,” siger Birgitte. 

Lisbeth bakker op og er enig i, at de skal tale mere om, hvordan de kan fortsætte deres samarbejde til glæde for begge parter – og ikke mindst pigerne i SFO’en.

Nu er alle aktivitetsforløb i tre projektgrupper i hhv. Haderslev, Ribe og Kalundborg afsluttet og to evaluatorer fra Syddansk Universitet samler materiale og skriver på en rapport om muligheder og eventuelle begrænsninger i spejder-SFO samarbejdet.

Spejd med pigerne er et samarbejde mellem De grønne pigespejdere, Center for Børn & Natur og Syddansk Universitet. Projektet er støttet med Friluftsrådets Udlodningsmidler til friluftsliv.