Ung pigespejder valgt som ungdomsdelegat i FN

04.12.2018

Dansk Ungdomsfællesråd (DUF) har valgt seks unge, som skal tale på vegne af danske unge i FN og andre internationale fora. Heriblandt er 24-årige Pia Risør Bjerre fra De grønne pigespejdere valgt.

”Jeg har altid været optaget af arbejdet med at motivere unge til at tage del i demokratiet. Både det store og det små. Det er det levende demokrati og de debatter vi kan have, der interesserer mig,” fortæller Pia.

Det er teamet Samfundsengagement, der er et af de seks teams under Hovedbestyrelsen, der har indstillet Pia Risør Bjerre som De grønne pigespejderes kandidat til posten.

Overskriften for de ungdomsdelegeredes arbejde er de globale verdensmål. Pia Risør Bjerre skal være ansvarlig for partnerskaber og demokrati. Andre ungdomsdelegerede skal tale for og arbejde med miljø og klima og ligestilling og sundhedsrettigheder.

Talerør og ambassadør

Opgaven som ungdomsdelegat står på to ben. Du skal repræsentere de danske unge i FN og tale på vegne af ungdommen. Du skal være ambassadør i Danmark hele året. Komme ud til de danske organisationer og de danske unge og fortælle om, hvordan vi alle sammen kan arbejde ambitiøst med verdensmålene.

1. januar 2019 indtager Pia rollen og hun lægger ud med en introweekend sammen med de fem andre ungdomsdelegater. Til april går turen til New York og FN’s topmøde. Men Pia vil bære nye måder at arbejde med til de høje træpaneler de fornemme sale.

”Vi løfter i flok og udviklerne ideerne sammen – og det er mig, der skal bære det ind i FN, fordi sådan gør vi som spejdere, og den erfaring har jeg med mig, siger hun.”

Rollemodel på sociale medier

Med det nye ansvar, er der pludselig dukket nye bekendtskaber op og flere henvender sig allerede til Pia. Det har fået hende til at reflektere over, hvordan hun fremtræder på de sociale medier.

”Jeg vil gerne inspirere og være en rollemodel – også på de sociale medier. Jeg vil gerne fortælle om det arbejde, vi laver som ungdomsdelegater og hvad vi kan opnå, når vi står sammen. Men jeg vil også være ærlig og vise, at jeg også har dage, hvor jeg ligger i sofaen og ser Netflix og tvivler på mig selv og mine evner,” siger Pia.

Selv om Pia har været spejder i en evighed, så er opgaven som ungdomsdelegeret helt nyt land.

”Det bliver noget anderledes, at jeg skal stå forrest på scenen og bære budskaberne uden på tøjet. Jeg er vant til at være i kulissen. Nu skal jeg frem i bussen i workshops, paneldebatter og på talerstolen. Heldigvis har gode folk allerede rakt ud og sagt, at jeg kan trække på dem, spørge, rådføre mig og sparre. Sådan er det jo i spejderbevægelsen. Vi er der for hinanden,” smiler hun.