Vær med i Spejderhjælpsugen 2022

20.06.2022

Artikel af: Spejderhjælpen

Vil din gruppe lave meningsfyldt spejderarbejde? Vær med i spejderhjælpsugen og gør en konkret forskel for børn, der oplever vold i hjemmet.

En uge i september hvert år engagerer spejdere fra de fem spejderkorps sig ved at tjene penge til Spejderhjælpen. I 2022 ligger spejderhjælpsugen fra lørdag den 17. september til og med søndag den 25. september.

Fra midt august kan I hente inspirationsmateriale til jeres spejdermøder op til spejderhjælpsugen på Spejderhjælpens hjemmeside, ligesom I kan downloade arbejdskort til spejderne.

I 2022 samarbejder Spejderhjælpen med Mødrehjælpen i en indsats mod vold mod børn.

Der er alt for mange voldsudsatte børn i Danmark, der går under radaren, og alt for få af de børn, der har allermest brug for det, finder vej til den hjælp, Mødrehjælpen tilbyder.

Her kan vi som spejdere være med til at gøre en forskel. Sammen med Mødrehjælpen kan vi hjælpe de børn og unge, som selv oplever vold i hjemmet eller måske har en ven, som gør. Det kan vi dels gøre ved at udbrede kendskabet blandt spejderne til Mødrehjælpens hjemmeside www.erduokay.dk og til Mødrehjælpens øvrige tilbud, så ingen børn oplever at stå alene med ansvaret.

Desuden går de penge, vi tjener til Spejderhjælpen i år til Mødrehjælpen. De vil bruge pengene til at udvikle og styrke arbejdet med deres børneekspertpanel, så børnenes stemmer og perspektiver fortsat bliver hørt og vægtet. Desuden gør midlerne fra Spejderhjælpen, det muligt for Mødrehjælpen at gennemføre en kampagne, der spreder budskabet blandt voksne, der har kontakt til børnene i hverdagen – på skolerne, efterskolerne, i ungdomsklubberne osv.

Du kan læse mere om indsatsen på Spejderhjælpens hjemmeside her.

Spejderhjælpen – en del af det meningsfulde spejderliv

Vi holdt Spejderhjælpsuge første gang i 1960 og den er faktisk blevet afholdt hvert år siden da – også i de to seneste år med både corona og afstand. På den måde er Spejderhjælpen en stor del af spejdernes fælles historie, og i mange grupper er det en fast tradition at deltage i Spejderhjælpsugen.

Der er mange gode grunde til at tage spejderhjælpsugen ind i det lokale spejderarbejde. Gennem Spejderhjælpen lærer spejdere i alle aldre om ”duty to others”, altså hvordan vi som spejdere har en helt særlig pligt til at hjælpe dem omkring os, der ikke har det lige så godt som os selv.

Der er også en pædagogisk værdi i, at spejderne ikke blot samler ind Spejderhjælpsugen, men skal gøre en aktiv indsats for at tjene penge. Her er der stadig den klassiske Spejderhjælp, hvor den enkelte spejder med et Spejderhjælpskort i hånden løser mindre arbejdsopgaver for venner og familie mod betaling. Men mange spejdergrupper er også kreative med nye idéer til fælles indtjening, hvor man i gruppen laver noget sammen – sponsorløb, kagesalg, fællesspisning med lokalsamfundet mv.

Mød os på Spejdernes Lejr!

Spejderhjælpen har aktiviteter på Spejdernes Lejr igen i år:

  • På aktivitet 1079 kan I lave et typisk afrikansk måltid til jeres egen frokost/eftermiddagsmad.
  • Vi har også en aktivitet, hvor det ikke er nødvendigt med tilmelding (aktivitet 1081) – I dropper bare ind og hører om Spejderhjælpens arbejde, inden I bliver sendt ud på en opdagelsesrejse….
  • Bestiller I årets spejderhjælpsmærker til jeres gruppe inden den 20. juli via blanketten på forsiden af Spejderhjælpens hjemmeside, kan I vælge at afhente dem på Spejdernes Lejr på vores drop-ind-aktivitet (aktivitet 1081) – så sparer vi sammen på portoen!