Vær med til at bringe endnu flere naturvidenskabelig eksperimenter ind i spejder

30.01.2020

Har du en indre videnskabsnørd i maven? Har du lyst til at spejderbevægelsen får endnu flere naturvidenskabelige eksperimenter ind i vores aktiviteter? Og vil du være med til at sørge for, at endnu flere børn og unge får mulighed for at eksperimentere med vilde ideer, flyve med droner, koge vand med sollys og meget mere? Så er det dig, vi gerne vil i kontakt med.

De kommende tre år skal spejderbevægelsen med initiativet ’Problempirater’ udvikle de sjoveste, vildeste, skøreste og mest lærende spejder-science aktiviteter til spejdergrupper og i hele landet. Vi leder derfor efter 20 spejderledere, som har en særlig interesse for naturvidenskab og som vil være med til, at udvikle og afprøve de mange nye aktiviteter i praksis.

Hvem leder vi efter?

Dig der elsker fysik/kemi. Dig der er vild med at bygge Storm P maskiner og prøve dig frem. Dig der måske læser til ingeniør et sted i Danmark. Dig der lavede den største ”oppustelige” flødebolde i fysiklokalet på gymnasiet. Dig der har lyst til at kombinere spejdermetode og naturvidenskab og fremfor alt dig, der har lyst til at være med til at udvikle og teste fede science-aktiviteter og give det videre til andre spejdere.

Hvad bliver du en del af?

Du bliver en del af et tværkorpsligt og landsdækkende fællesskab sammen med andre, med samme interesse for spejder og naturvidenskab som dig. Du er den første der får lov at eksperimentere med fangeleg med droner, sende vandraketter ekstra højt til vejrs, teste nyt udstyr og meget, meget mere.

Hvorfor mig?

Fordi du elsker science og brænder for at give viden videre på en sjov og lærende måde, der kan motivere spejdergrupper til endnu flere eksperimenter. Fordi du får erfaringen indenfor planlægning og afvikling af aktiviteter du synes er særligt spændende. Fordi du gerne vil have det vildt sjovt samtidig med, at du udvikler aktiviteter og materiale som også din egen spejdergrupper kan bruge. Fordi du gerne vil bidrage til at science-aktiviteter i spejderbevægelsen når et nyt niveau.

Hvad kræver det?

I første omgang inviteres du i marts måned til udviklings workshop, hvor vi tager fat på idéudviklingen og du sammen med andre spejdere på tværs af korps planlægger det videre forløb. Evt. transport omkostninger, forplejning og overnatning får du selvfølgelig refunderet.

Sådan bliver du en del af holdet

Du ringer eller skriver til projektleder Martin Lennard Eriksen for at høre mere om hvad det hele går ud på. Tlf.  21 33 04 29 eller mail: mle@dds.dk

Hvad er en ‘Problem-pirat’?

  • En problempirat har en nysgerrig og undrende tilgang til verden, går på opdagelse og kaster sig ud i ting, de ikke forstår
  • En problempirat bygger prototyper, laver forsøg, leger og gør-det-selv sammen med andre
  • En problempirat elsker problemer, ved at de kan løses, og at fejl er en naturlig del af processen

Med andre ord – en ægte spejder.

Spejderaktiviteter gennemsyres – udtalt eller ikke udtalt – af naturvidenskab. Eksempelvis når spejdere bygger sæbekassebiler eller mobilopladere, navigerer efter stjernerne, måler lysets hastighed, bygger store tårne af rafter, dyrker ost eller noget helt syvende. Tilgangen er learning by doing og rummer masser af improvisation, fordi det er en del af spejderbevægelsens DNA at løse opgaver on the spot, fx på spejderløb; når der ikke er det antal rafter, man havde tænkt sig, eller fordi det, man havde tænkt, viser sig ikke at fungere i virkeligheden. Spejderaktiviteter udgør derfor et solidt udgangspunkt og potentiale for at give børn science-positive oplevelser i fritiden.

Hovedaktiviteterne i ‘Problempirater’ fra 2020 til 2022 er

  • Uddannelse af frivillige spejderledere til at bruge endnu mere naturvidenskab i spejderarbejdet og være vært for problempirat camps.
  • Udvikling af konkret aktivitetsmateriale og eksperimentguides til børn, unge, foreninger og institutioner over hele landet.
  • 63 camps med science-aktiviteter for børn, unge og familier, ved spejderhytter, på Ungdomsøen og Spejdernes Lejr i 2022.