Vil være en mere bæredygtig lejr: Her er de nye initiativer på SL26

04.11.2024
Foto: Katja Lund-Rasmussen

Når 30.000 spejdere mødes til Nordens største spejderlejr i 2026, har lejrledelsen besluttet at igangsætte konkrete initiativer for at gøre lejren mere bæredygtig. I første omgang er fokus især på energi, transport og forplejning, og du kan læse meget mere om initiativerne her

Ambitionen for den kommende lejr i 2026 er, at den skal være den hidtil mest bæredygtige Spejdernes Lejr, og det er blandt andet inspireret af Spejderlovens afsnit om at værne om naturen og tage et medansvar for samfundet samt spejderkorpsenes nylige strategier. I weekenden var hele Lejrledelsen samlet og her blev flere forskellige bæredygtige tiltag vendt, som skal bidrage til at mindske lejrens fysiske aftryk på både miljøet og klimaet.

Følger de officielle kostråd

På Spejdernes Lejr 2022 udgjorde forplejningen til lejrens godt 30.000 deltagere og frivillige den største andel af lejrens samlede CO2 –udledning. For at reducere lejrens miljøbelastning, er det derfor blevet besluttet, at Spejdernes Lejr 2026 skruer markant op for mængden af grøntsager og bælgfrugter og ned for mængden af kød. En beslutning, der også er i tråd med Fødevarestyrelsens officielle kostråd.

Konkret betyder det blandt andet, at alle aftensmåltider på lejren bliver vegetariske, mens der vil være mulighed for at hente alternativer til den vegetariske frokost i form af kødpålæg fra fisk, fjerkræ og gris til frokost. Samtidig er det besluttet, at kød af lam og ko helt fravælges på grund af produkternes høje CO2-udledning.

Inden, vi skal på Spejdernes Lejr 2026 i Hedeland, udgives en lejrkogebog med masser af velsmagende opskrifter, som skal sikre, at grupperne kan afprøve og teste de vegetariske aftensmåltider og finde deres egne bålfavoritter på forhånd.

-Vi håber, at lejrens deltagere og frivillige vil være med til at være nysgerrige på, hvad vi kokkererer på bålet og spiser sammen. Derfor er vores ambition, at måltiderne ikke blot skal være vegetariske versioner af retter baseret på kød. De skal være inspirerende, være nemme at tilgå og smage rigtig godt – og selvfølgelig lidt af bålrøg. Kort fortalt så skruer vi op for smagen i kogebogen og ned for kødet i klimaets navn, siger Marie Torp Christensen, der sammen med Cecilie Viborg Nielsen er lejrchefer for lejren. 

For at passe bedre på naturen og hinanden blev det også besluttet, at Spejdernes Lejr vil have fokus på at øge andelen af økologiske madvarer. Lejrorganisationen vil således arbejde for, at minimum 30 procent af al maden skal være økologisk på Spejdernes Lejr 2026.

Flere grønne initiativer undersøges

Der blev også diskuteret flere forskellige tiltag for at skabe grønnere transportmuligheder for deltagere og frivillige både før, under og efter lejren, da transportområdet, ligesom energi- og materialeforbrug, er nogle af de områder, der udleder betydelige mængder CO2. Spejdernes Lejr 2026 vil tage bevidste og afvejede valg på disse områder og forfølge initiativer, der kan hjælpe os bedst i retning af at afsætte et så sporløst klimaaftryk som muligt.

Sammen med indsatser indenfor social bæredygtighed, indgår ovenstående elementer i en kommende bæredygtighedsstrategi for Spejdernes Lejr 2026.

Data fra tidligere lejre gav grundlag for beslutninger

Forud for alle beslutninger bliver der lagt et stort arbejde i at indsamle data fra tidligere lejre og udarbejde beregninger på de forskellige beslutningers økonomiske, miljø- og klimamæssige konsekvenser således, at indsatsen fokuseres der, hvor det giver bedst mening.

Data fra 2022-lejrens CO2-udledning viser blandt andet, at nogle af de største CO2 -udledninger komme fra forplejning, transport, energi og materialeforbrug.