Hvad laver et hovedbestyrelsesmedlem egentlig?

30.01.2024

Du kender hovedbestyrelsen, og du ved også, at den tager sig af de overordnede og strategiske beslutninger i De grønne pigespejdere. Men hvad indebærer arbejdet for et medlem af hovedbestyrelsen – sådan helt konkret? Det får du et indblik i her.

Hovedbestyrelsen er De grønne pigespejderes øverste politiske organ, og det er bestyrelsens opgave at udstikke den strategiske retning for pigespejdernes aktiviteter.

Hovedbestyrelsen vælges på delegeretmødet hvert andet år og består af syv medlemmer. En af dem er Lotte Bak Sørensen, som her tager os med på to måneder som hovedbestyrelsesmedlem.

Oktober: Teamdøgn og topledelse

‒ Min oktober stod primært i teamdøgn og topledelsesmødets tegn. Regionsledelserne og teams er to vigtige led i vores korps, som sikrer henholdsvis den lokale ledelse og løfter nationale aktiviteter, tilbud og projekter på tværs af korpset.

Hovedbestyrelsen har tradition for at samles minimum en gang om året på Spejderbakken med disse grupper for at sikre samarbejdet og drøfte væsentlige ting for vores korps netop nu.

Mødet giver altid gode perspektiver og nyt afsæt for samarbejder – og så giver det god personlig pigespejderenergi at mødes med spændende og engagerede pigespejdere. I de seneste perioder har der været tradition for at nogle sover i shelter på Spejderbakken, så man får et skud naturenergi med i købet.

Styregrupper

Som medlem af hovedbestyrelsen sidder man i en styregruppe for enten regionsledelser eller teams. Jeg er med i styregruppen for teams. Vi mødes cirka en gang om måneden, for at drøfte emner der relaterer sig til teams. 4-5 gange om året holder vi et tovholdermøde for de forskellige teams, hvor vi erfaringsudveksler og drøfter de ting, der rører sig.

Hvordan ser arbejdet ud i praksis?

  • Uge 40-41: Et par aftener med forberedelse og indsamling af materiale til teamdøgn. Der er styregruppemøde i styregruppen for Teams. Opfølgning og planlægning af teamdøgn.
  • Uge 42: Efterårsferie
  • Uge 43: Et par aftener med forberedelse til hovedbestyrelsesmøde og opsamling på vedtægtsændringsmøde.
    24. oktober: Møde om vedtægtsændringsforslag til Delegeretmøde 2024
    27. oktober: Hovedbestyrelsesmøde
    28.-29. oktober: Teamdøgn/topledelsesmøde
Styregruppemøde med Tina Carøe og Anette Jappe, som også sidder i hovedbestyrelsen
Topledelsesmøde og teamdøgn
Efterårsferie

November: Fuld fart og Nyborg Strand kursus

‒ November koncentrerede sig primært om Nyborg Strand kursus. Kurset er et kæmpe højdepunkt i pigespejderkalenderen, hvor alle ledere hos pigespejderne har mulighed for at få ny viden, bygge venskaber og sammenhold samt at opleve følelsen af det store pigespejderfællesskab. 

Som en del af hovedbestyrelsens arbejde nedsættes interne arbejdsgrupper, der fokuserer på bestemte emner. Jeg sidder i øjeblikket med i arbejdsgrupper, der fokuserer på øget kommunikation fra hovedbestyrelsen, og som arbejder frem mod potentielle ændringsforslag til Delegeretmøde 2024.

Det er her, man som hovedbestyrelsesmedlem er med til at dreje tandhjulene og samle den nødvendige information til, at den samlede hovedbestyrelsen kan træffe beslutninger om de emner, der arbejdes med. 

 Og hvordan ser det ud i praksis?

  • Uge 45-46: Et par aftener med opfølgning på møder om Nyborg Strand kursus, teamdøgn, kommunikation m.v.
    6. november: Møde i intern arbejdsgruppe om kommunikation fra hovedbestyrelsen
    14. november: Styregruppemøde i styregruppen for Teams. Opsamling fra teamdøgn og forberedelse til tovholdermøde i dec.
  • Uge 47:
    24. november: Topledelsesmøde
    25. november: Møde med “formålskommissionen”
    25.-26. november: Nyborg Strand kursus
  • Uge 48: En aften med forberedelse til tovholdermøde med team-tovholderne i december

Du er med i alt, der rører sig

‒ Alt i alt er hovedbestyrelsesarbejdet givende, lærerigt og spændende.

Der er mulighed for at man fordyber sig i de ting, man synes er spændende – samtidig med, at man er med i væsentlige drøftelser om (næsten) alt, hvad der rører sig i vores korps.

Rollen som hovedbestyrelsesmedlem går hånd i hånd med resten af livet – så selvfølgelig er der tid og plads til at holde f.eks. efterårsferie, som jeg gjorde i oktober.

Hovedbestyrelsens stand på Nyborg Strand kursus 2023
Workshop med Copenhagen Data på Nyborg Strand kursus