5 pigespejdertips til den gode samtale om krop og pubertet

18.04.2024

I april var Sex & Samfund forbi månedens inspirationswebinar. Her hjalp de ledere med at blive klædt på til den gode samtale om krop og pubertet med deres pigespejdere. Her får du fem vigtige pointer fra webinaret.

Den 16. april var en helt flok pigespejderledere samlet online til en inspirationsaften med fokus på krop, pubertet og den gode samtale.

Der blev sparret på kryds og tværs og drøftet dilemmaer i alle størrelser. Tak til deltagerne og Sara Wondie fra Sex & Samfund for et godt oplæg og rigtig gode spørgsmål og inputs undervejs.

Link til Powerpoint præsentationen: Den Gode Samtale Om Krop Og Pubertet De Grønne Pigespejdere 160424

5 gode råd til den gode samtale om krop og pubertet

  • Unge er optagede af at være “helt almindelige”
    Puberteten starter i dag allerede i 8-14 års alderen. Særligt at være “helt ligesom de andre” optager meget unge i den alder, og de vil gerne passe ind. Kropsidealer fylder, og køn er mere flydende end tidligere.
  • Vær proaktiv – eksempelvis med et bind-møder før store lejre
    Nysgerrighed og at prøve sig frem i fællesskab giver mulighed for, at unge føler sig tryggere ved at tale om eksempelvis menstruation.  Et godt eksempel fra en lokal gruppe på at være proaktivt var et bindmøde, som er med til at skabe rum for at kigge på bind, prøve dem af, se, hvad de kan, og sammen blive trygge.
  • Meta-kommunikation
    Kan være et vigtigt redskab til den trygge samtale. Når man italesætter, hvad der sker og bliver sagt mellem linjerne, kan man sammen forme det rum, der er rart for alle at være i. Eksempelvis at italesætte, at spejderne har forskellige aldre, og at der kan være forskellige erfaringer, som man har eller ikke har gjort sig.
  • Unge er kompetente aktører
    Og de vil gerne være med til at forme et trygt rum for alle. De vil også gerne spørges til råds og være medbestemmere i aftaler og snakke. Så stol på, at de kan være med til at forme en samtale om krop og pubertet godt og sikkert.
  • Aktiv lytning og accept
    Der kan være samtaler, som er svære at have, og det er helt okay at mærke efter som leder og derfra vurdere, om det er en samtale, du kan hjælpe med. Hvis sådan en samtale skulle opstå, er et godt råd at lytte til den unge og fortælle dem tydeligt, at det er godt, at de er kommet til dig, og at du vil hjælpe dem videre med samtalen hos nogle andre. (I PowerPoint præsentationen er der indsat, hvem du evt. kan henvise videre til).

Kommende webinarer i kalenderen

Så sæt krydser i kalenderen, for der er en masse spændende på tegnebrættet de næste mange måneder.

 

Har du lyst til at inspirere andre?

Brænder du selv inde med en sej idé til et tema, eller har du lyst til at afholde et af webinarerne? Send en mail til Maria Jakobsen på mja@pigespejder.dk