Bliver du gladere af at lave frivilligt arbejde?

14.12.2018

At være engageret i frivilligt arbejde har store fordele for ens mentale sundhed. Et nyt studie viser, at frivilligt arbejde fordobler ens chancer for optimal mental sundhed.

En undersøgelse viser, at de timer man lægger i frivilligt arbejde gavner godt for ens mentale sundhed. Faktisk har man dobbelt så stor sandsynlighed for at have så god mental sundhed, som man kan have.

Blomstrende mental sundhed

Hvis man mindst én gang i ugen er engageret i frivillig arbejde, så er sandsynligheden for, det forskerne kalder blomstrende mental sundhed, dobbelt så stor i forhold til dem, der ikke er frivillige.

Blomstrende mental sundhed skal forstås som det højeste niveau af positive følelser, velvære og sociale funktioner (hvordan man fungerer i hverdagen og i samspil med andre).

Studiet i frivilligt arbejde og mental sundhed

Studiet er foretaget af forskningsgruppen i ABC for mental sundhed. Gruppen har undersøgt mere end 14.000 personer i både Danmark, Sverige, Finland og Norge.

Resultatet gælder uanset køn, alder, sociale og økonomiske baggrund og helbred. Så uanset hvem man er, og hvor meget overskud man har i hverdagen, så påvirker frivilligt arbejde ens mentale sundhed til det bedre.

Med lidt kan man også nå langt

Det primære resultat i undersøgelsen er på baggrund af frivilligt arbejde mindst én gang om ugen. Men delanalyser viser, at der også kan være en sammenhæng mellem mindre frekvenser af frivilligt arbejde og blomstrende mental sundhed.

Forskerne mener, det betyder, at indstilling til livet og til at hjælpe, som frivillige har, er vigtigere end hvor ofte, man engagerer sig i arbejdet. Der er derfor muligvis en masse fordele ved arbejdet, selvom man ikke nødvendigvis engagerer sig en time om ugen.

Hvis du vil læse mere, kan du finde hele studiet her.