Brandstrup finder lys i coronamørket

26.11.2020

Brandstrupgruppen har fundet sine egne måder at tage coronasituationen med et smil. De holder i reb i stedet for hånd, har haft lånt en lift til deres gruppebillede, og så har de skrevet en coronasang.

Alle spejdergrupper er på den ene eller anden måde udfordret af coronarestriktioner i øjeblikket. Heldigvis er spejdere gode til at finde kreative løsninger. Det er Brandstrupgruppen et godt eksempel på. For at sikre at de kan holde afstand, men stadig få en følelse af at de står sammen i cirkel, har de for eksempel taget et reb i brug. Så nu holder de i reb i stedet for i hånd, og det hjælper dem samtidig til at sikre, at de står med den fornødne afstand, da de har markeret på rebet, hvor man må stå. I cirklen prioriterer de stadig at synge sammen, fordi det giver en følelse af sammenhold – bare med afstand.

Et andet eksempel på, at gruppen finder kreative løsninger, er deres fællesbillede. I september, da coronarestriktionerne var mildere, afholdt gruppen deres oprykningsweekend, hvor alle medlemmer var inviteret med, traditionen tro. Her skulle der selvfølgelig tages gruppebillede. Men hvordan får en stor enhed alle til at passe ind på et billede, når der stadig skal holdes 1 meters afstand? Det problem kom gruppen ud over ved at låne en lift af en landmand, så gruppebilledet kunne tages ovenfra.

Vi er seje grønne piger – også med coronavilkår

Et af de sejeste eksempler på, at Brandstrupgruppen ikke lader coronaen gå ud over deres humør, er, at de har skrevet deres eget coronavers:

Melodi: Vi er seje, grønne piger

Til denne her corona vi vil sige stop,
Vi vil synge, vi vil grine, humøret i top,
For trods afstand vi må holde og være lidt for sig,
Vi er stadig sammen, her du og jeg!

Mange spejdere er godt, selvom huset er for småt

Ligesom de fleste andre spejdergrupper i øjeblikket, er Brandstrupgruppen udendørs til deres møder. De er en stor enhed, så de har ikke rigtig andet valg. Deres hytte er nemlig rimelig lille, og deres tropsgruppe specielt stor; hele 24 piger er med i troppen. Det slår dem dog ikke ud.

”Det er jo altid positivt, at vi er så mange mennesker. Der er nogle af børnene, der hopper lidt en gang imellem, fordi det er koldt udenfor. Men der er ingen, som brokker sig, for de ved godt, at de bare skulle have taget varmere tøj på,” fortæller gruppeleder Linda Bruun Rasmussen.

Prioriterer stadig frirummet

Gruppen har generelt ikke problemer med at få børnene til at overholde restriktionerne uden at blive irriterede. Når de ankommer, ved de for eksempel godt, at de skal spritte af, og der er kun et par stykker, der skal mindes om det. Troppen på 24 piger bliver desuden delt i de samme hold hver gang, så de minimerer smitterisikoen.

”I begyndelsen havde vi lavet kort over, hvilke grupper man skulle dele sig ind i, og hvor de skulle gå hen. Nu går pigerne bare i hen i deres hold af sig selv. Det fungerer egentlig fint. Vi har nogle gode piger, der sjældent bliver uvenner,” siger Linda.

Det største problem for Brandstupgruppen opstår ved en så lille ting, som når man skal på toilettet, fortæller Linda med et smil:

”På grund af corona må vi kun gå én på toilettet ad gangen. Det er faktisk den største udfordring, vi har hos os. For pigerne har haft som vane at gøre toiletbesøg hyggelige og sociale ved at gå sammen på toilettet. Det må de ikke nu.”

Selvom restriktionerne bliver taget seriøst, og tropsgruppen bliver delt ud i hold, har det dog stadig været en prioritet fra ledernes side at blande pigerne på tværs af de daglige omgangskredse. Mange af pigerne ses nemlig kun denne ene gang om ugen, da de kommer langvejs fra.

”Vi har blandet pigerne lidt på kryds og tværs af dem, de går i skole med og alder. For selvom der er restriktioner, skal spejder også stadig være det her frirum, man har brug for. Det er en prioritering. Frirummet er vigtigt i coronatider,” siger Linda.