Brandstrup gruppe har et unikt lederfællesskab: Mød Klan Mogens

22.06.2023
Fra Spejdernes Lejr 2022 på tøse-tirsdag – endnu en fast tradition i klanen.

For snart ti år siden oprettede Brandstrup gruppe Klan Mogens for seniorspejdere og ledere over 17 år. Det er et unikt lederfællesskab, hvor klanen mødes en gang i kvartalet til sjove aktiviteter, de planlægger på skift.  Især konkurrence- og vindermentaliteten er i spil.

Hvorfor lige Mogens, tænker du måske? Men der er altså en god forklaring bag.

Mogens står nemlig for: Morsomme, Overordentlige, Geniale, Energiske og Nytænkende Spejdere.

Hele ideen med en senior- og lederklan opstod på en Grønlandstur med seniorspejderene for mange år siden, hvor gruppen ledte efter moskusoksen, som nogle begyndte at kalde for Mogens. Derfor er klanens maskot nu en moskusokse, der hedder Mogens, som man kan finde på klanens eget tørklæde og mærke.

Klanens maskot: Muskusoksen Mogens.

Klanen blev oprettet, fordi pigespejderne over 17 år ikke længere på samme måde var en aktiv del af spejderaktiviteterne til de ugentlige møder, men de var bestemt ikke færdige med at være spejdere. Derfor besluttede de sig for at mødes til aktiviteter, som både var sjove og lidt ud over de sædvanlige – og det gør de stadig i dag.

Et fællesskab med prioritet

Der er klar enighed blandt klanens medlemmer om, at de har et særligt sammenhold og fællesskab, hvor man kan være helt sig selv. Derudover mener de også, at noget af det fedeste er, at man kan have det sjovt sammen, uanset om man er den yngste på 17 år, den ældste på 43 år eller lige derimellem.

– Fællesskabet er meget unikt. Medlemmerne bliver hængende og prioriterer at deltage i klanens arrangementer, fordi det er noget, man godt gider. Der er altid plads til, at man kan være sig selv, og der skelnes aldrig mellem folk på grund af deres alder. Når man er med i klanen, er man bare klanspejder, og så er der lige store forventninger til dig, ligemeget om du er 17 år eller 40 år, fortæller Brandstrups gruppeleder, Linda Rasmussen, der også er med i Klan Mogens.

– For mig personligt er det fedeste, at alle ledere er med i klanen. Selv om de har deres ugentlige møder, prioriterer de det alligevel. Og så synes jeg også, det er fedt, at dem, som fylder 17 år gerne vil være med og være sammen med os ældre damer – der er endnu ikke nogen, som har takket nej til at være med i klanen, siger hun.

”Mogens on fire”

Aktiviteterne spænder bredt i Klan Mogens, men én ting er vigtig:  At man har vindermentalitet.

– Noget af det fedeste ved klanen er, at man kan konkurrere, og man gerne må indrømme, at det handler om at vinde og være bedst – selvfølgelig mens man har det sjovt, fortæller et af klanmedlemmerne.

Et lidt større arrangement hos Klan Mogens kalder de for ”Mogens on fire”. Det handler om at lære at have respekt for ild, men også at man ikke behøver at være bange for det. Med anderledes, vildere og lidt farligere aktiviteter får medlemmerne mulighed for at lave andre ting, end de plejer at lave med spirerne og smutterne.

– Vi har for eksempel forsøgt at strikke med store pinde med ild i. Det gik faktisk forbavsende godt. Så har vi spillet klodsmajor, hvor der var ild i klodserne eller lavet sjippetorvskonkurrence, hvor der var ild i sjippetovet, siger Linda.

Fra et “Mogens on fire” arrangement, hvor klanen strikker med ildpinde.

Spejderminder og fornyet gejst

Det er tydeligt, at Klan Mogens har stor betydning for alle medlemmerne. Flere af dem nævner, at de altid har det sjovt, når de er afsted med klanen – ligegyldigt hvilke aktiviteter de laver, går de altid hjem med ondt i maven af at grine så meget.

– Klanen kan også skabe fornyet gejst til spejderlivet, især hvis man går og har lidt travlt i hverdagen og ikke altid føler, man har tid til at planlægge endnu et spejdermøde. Når man så kommer hjem fra et arrangement med klanen, får man lige noget ekstra energi og bliver mindet om, hvor fedt det er at være spejder, fortæller Linda.

Alle klanens medlemmer har været pigespejdere i mindst ti år i Brandstrup gruppe, og derfor er klanen også et sted, hvor man kan dele gamle oplevelser fra hele ens spejdertid, men også skabe nye minder sammen.

En del af medlemmerne har nemlig været spirer- og smutteledere for de yngre medlemmer, og derfor ser de også aktiviteterne leve videre hos de næste generationer.

– Det giver en følelse af, at det giver mening, det man laver … når man kan se, at de aktiviteter, de yngre medlemmer vælger at planlægge i klanen, er nogle, de har lært af os voksne ledere. Så vi kan jo se, at det, vi har lavet til de ugentlige spejdermøder, betyder noget for dem og rent faktisk bliver husket, siger Linda.