Den nye Grådyb gruppe vil gerne udfordre “plejer”

16.04.2024
Mette og Krista står bag den nye Grådyb gruppe, der holdt sit første møde sidste år

Mette og Krista stod ved en skillevej i deres pigespejderliv: Stop, eller start jeres egen gruppe. Udfaldet blev den nye Grådyb gruppe, som forfølger et klart mål: Bliv den bedste spejdergruppe i Esbjerg!

Mette og Krista er begge erfarne pigespejderledere, der sammen havde gået med en gammel idé om at starte en pigespejdergruppe selv.

I marts 2023 blev den idé til virkelighed og tager i dag form som Grådyb gruppe i centrum af Esbjerg. De havde begge arbejdet sammen som pigespejdere inden da, og de kunne mærke, de trængte til nye udfordringer.

– Så vi havde to valgmuligheder: Enten stopper vi, eller også skaber vi vores egen gruppe, siger de.

Mette (tv.) er fra Fanø og har været pigespejder i 34 år. Krista (th.) kommer fra Ikast og har både været pigespejder der og i Hasle-Møllevang før hun flyttede til Esbjerg.

Heldigvis faldt valget på det sidste, og i dag har Grådyb gruppe tre unge ledere og otte faste piger.

– Vi vil gerne lave klassisk spejderarbejde anno 2024. Vi vil gerne udfordre “plejer” og opdatere de gamle spejderværdier og grundtanker til fede aktiviteter, der udfordrer og udvikler vores piger i dag, forklarer de.

Opskriften på en ny pigespejdergruppe

… er nok ikke endegyldig, men lederne i Grådyb gruppe fandt en, der fungerede. Nøgleordene? Ræk ud.

– Vi startede med en overordnet brainstorm om, hvad en ny gruppe skulle indeholde, og hvad vi gerne ville med en ny gruppe. Hvad havde vi at tilbyde piger i midten af Esbjerg? Vi fægtede lidt i blinde og så ramte virkeligheden os. “Hvordan gør man overhovedet?”, siger de.

– Vi brugte alle de dejlige mennesker omkring os. Vi blev gode til at række ud til de pigespejdere, der havde de kompetencer, vi selv manglede. Pludselig gik det stærkt, og så havde vi en gruppe, vi havde en lokation, vi havde grej, og vi havde penge, og til sidst kunne vi starte op og invitere Esbjergs piger ”indenfor” i august sidste år.

Hjælp til opstart

På opfordring fra andre pigespejdere besluttede Grådyb gruppe sig også for at søge Vanløsepuljen, som blandt andet støtter opstart af nye grupper.

Midlerne fra puljen brugte gruppen på at investere i alt et basale, en ny spejdergruppe har bryg for: Dolke, sangbøger, tørklæder, kontorartikler, krible krable-kasse, patruljekasse og så videre.

– Vanløsepuljen har hjulpet os hurtigt i gang. Det har været superfedt at kunne starte en ny gruppe med nyt grej og nye materialer til vores aktiviteter. Det har betydet meget, at vi kunne starte helt friskt op og ikke starte en helt ny gruppe op med gammelt, støvet grej, siger de.

Og hvordan går det så i Grådyb et års tid efter opstart?

– Fantastisk! Lige nu har vi fokus på medlemskampagnen, da vi håber, den kan øge vores medlemstal. Vi er så småt ved at skabe vores egne tilbagevendende traditioner for Grådyb gruppe, og så har vi meget fokus på at prøve nye ting af. Vi har også arbejdet med micro:bits, og vi glæder os til det nye PigespejderFokus med masser af adventure!

Hvor er I på vej hen?

– Til at blive Esbjergs bedste spejdergruppe!

Grådybs motto lyder “Friluftsliv i børnehøjde”, og det arbejder de med i alt, de laver.

Vanløsepuljen

Har du en god ide til et nyt projekt, et aktivitetsforløb eller et spændende samarbejde lokalt? Så kan du søge Vanløsepuljen, der støtter udvikling af fællesskaber og aktiviteter i hele korpset.