En turbulent og overvældende Verdensjamboree: ”Det har været det hele værd”

13.09.2023

Kamilla er pigespejder og var IST’er på dette års Verdensjamboree i Sydkorea. Det var en tur, hvor ikke meget gik som planlagt, men det alligevel var det hele værd.

På den tidligere rismark i SaeManGeum i Sydkorea står der hundredvis af rækker med telte. De stråler i alle regnbuens farver, og der summer af liv fra alle de mange spejdere, som er rejst den lange vej til Sydkorea for at deltage i dette års Verdensjamboree.

En af de mange spejdere, som deltog i Verdensjamboreen, er Kamilla Larsen, der er pigespejderleder i Dianalund i Sorø. Hun er en af de 428 spejdere fra Danmark, der tog til Sydkorea for at være frivillig, møde andre spejdere fra hele verden og få en oplevelse for livet. Men alt gik ikke helt, som Kamilla Larsen og resten af delegationen havde forestillet sig.

En stor beslutning

Det hele startede tilbage i Danmark, hvor Kamilla Larsen egentlig havde besluttet sig for ikke at tage af sted til dette års Verdenjamboree. Hun havde været med i 2019 i USA, og havde gået og overvejet længe, om hun skulle tage med i 2023. Tre uger i Sydkorea var lang tid, og en afsluttet kandidat og andre sommerferieplaner gjorde, at det virkede for overvældende at tage af sted i år. Men pludselig fortrød hun sin beslutning.

– Jeg besluttede mig for, at et var for stor en oplevelse til ikke at tage med. Jeg skrev mig derfor på venteliste, og var så heldig at få en plads, fortæller Kamilla Larsen.

Nogle måneder senere pakkede hun spejderrygsækken og tog den lange vej til Sydkorea.

Verdensjamboreen 2023

☘️ En Jamboree er en international spejderlejr, der bliver afholdt hvert fjerde år.

☘️ Dette års Verdensjamboree blev afholdt i Sydkorea, hvor 43.000 deltagere fra 158 lande deltog.

☘️ Lejren blev afholdt i SaeManGeum i den sydlige del af Sydkorea. Ifølge lejren selv var pladsen 8,8 kvadratkilometer.

☘️ Det danske kontingent, der deltog i Verdensjamboreen, bestod af 428 spejdere, heraf var 56 fra Færøerne.

☘️ Verdensjamboreen 2023 var den 25. Verdensjamboree.

☘️ Tilbage i 1924 var Danmark vært for den 2. Verdensjamboree.

Et kulturmøde i Seoul

Kamilla Larsens første møde med Sydkorea startede i Seoul, hvor hun og en masse IST’ere (International Service Team) skulle besøge og overnatte i et tempel. Her skulle de leve som de munke og nonner, der til daglig boede i templet.

– Det var en virkelig interessant oplevelse. Det var noget helt andet, end vi kender fra herhjemme. Det var tidligt op og bruge dagen på at bede, siger Kamilla Larsen om besøget i templet.

De blev mødt med åbne arme af nonnerne i templet, som viste dem rundt, lavede mad til dem og tog dem med til nogle af deres mange bedeceremonier.

– Det var virkelig fedt at opleve og prøve at leve som munkene og nonnerne, fortæller Kamilla Larsen, der allerede dér kunne mærke, at det var en rette beslutning at tage af sted til dette års Verdensjamboreen.

En lærerig og overvældende spejderlejr

Den 29. juli ankom Kamilla og resten af IST’erne til Verdensjamboreen i SaeManGeum. Her brugte de frivillige et par dage på at sætte deres forskellige aktiviteter op og gjorde klar til et brag af en international spejderlejr, hvor 43.000 deltagere fra hele verden deltog.

– Det er svært at sige, hvor stort det egentlig var. Det kan slet ikke sammenlignes med nogen lejr, jeg har været på i Danmark. Det er en ekstremt stor lejr, hvor der ikke rigtig har været noget på pladsen, inden vi kom. Alle steder var der telte, der stod i lange rækker, siger Kamilla Larsen.

Der stod spejdertelte, så langt øjet rakte. Foto: Kamilla Larsen.

Efter nogle dage summede lejren pludselig af spejdere. Aktiviteter som klatring, mountainbike og alverdens traditionelle spejderaktiviteter blev dyrket for fulde gardiner i det varme vejr.

– Jeg stod for at skulle hjælpe med at samle lifestraws, som er sådan nogle sugerør, der kan filtrere vand. Så stod vi og forklarede spejderne lidt om de her sugerør, og hvordan de fungerer, og så skulle spejderne prøve at samle deres eget lifestraw, siger Kamilla Larsen.

Et spejderfællesskab på tværs af landegrænser

Spejderfællesskabet er et helt særligt fællesskab, som man kan mødes over på trods af forskellige nationaliteter og kulturer.

– Det er noget man er fælles om i hele verden, og man møder ekstremt mange personligheder og forskellige personer. Og det er superinteressant, siger Kamilla Larsen.

Hun var frivillig på en aktivitet sammen med spejdere fra Australien, England, Irland, Ecuador, Taiwan osv.

– Man bliver virkelig en del af et internationalt fællesskab, hvor alle er der på samme vilkår og skal lave det samme, siger Kamilla Larsen. Det var en fed oplevelse at se, hvordan spejdere lærer andre spejdere noget nyt.

En ildevarslende vejrudsigt

Dagene gik med kulturmøder, spejderaktiviteter og lejrbålsstemning på Verdensjamboreen. Temperaturen steg stødt til omkring de 40 grader, og varslinger om ekstreme vejrfænomener dukkede op på de lokale radarer. Prognoserne varslede om, at en tyfon var på vej mod lejren.

Det blev hurtigt besluttet, at alle deltagere til Verdensjamboreen skulle flyttes til Seoul, så deltagerne kunne komme i sikkerhed og væk fra tyfonen.

– Vi var på intet tidspunkt bange. Der blev virkelig gjort meget for at give os løbende informationer og sikre, at vi kom af sted i ro og orden. Jeg var hele tiden tryg ved situationen, siger Kamilla Larsen.

Kamilla og de andre frivillige pakkede jeres ting i ro og mag, og blev fragtet tilbage til Seoul.

Lidt inden de 43.000 spejdere mødtes i Seouls fodboldstadion til K-pop koncert. Foto: Kamilla Larsen.

Et alternativt afslutningsbål

Spejderne var nu i sikkerhed i hovedstaden Seoul, og Verdensjamboreen havde fået et urbant bagtæppe, hvor bjerge og rismarker blev erstattet med neonskilte og højhuse.

– Man gjorde virkelig meget for, at spejderne skulle have nogle gode oplevelser i Seoul, nu hvor lejren blev afbrudt af den uventede tyfon, siger Kamilla Larsen.

Verdensjamboreen lakkede mod enden, og det traditionsfyldte afslutningsbål skulle erstattes med en afslutningsceremoni i storbyens pulserende jargon. De 43.000 spejdere blev derfor samlet på byens fodboldstadion, hvor et brag af en K-popfest rundede spejderfestlighederne af på bedste sydkoreanske manér.

Men selvom Verdensjamboreen ikke gik, præcis som Kamilla Larsen og resten af delegationen havde forestillet sig, fortryder Kamilla ikke et sekund, at hun tog af sted til jamboreen i Sydkorea i år.

– Jeg har tænkt meget over, at selvom det var en hård lejr, hvor det var 40 grader, der kom en tyfon, og vi konstant var mange mennesker samlet, så var det en virkelig god oplevelse. Det har både udfordret mig, og givet mig mod på mere. Alt i alt var det en virkelig god oplevelse, og det har været det hele værd, siger Kamilla Larsen.

Kamilla Larsen var af sted på dette års Verdensjamboree fra d. 23. juli – 13. august 2023.