Et indblik i to pigespejderes første delegeretmøde

31.05.2022

Delegeretmødet er en lang demokrati- og debatweekend med mange velkendte pigespejderansigter. Men hvordan opleves den, når man er med for første gang? Mød to unge grønne pigespejdere, der deltog som nye delegerede.

På delegeretmødet 2022, samledes 178 grønne pigespejdere til årets store demokratifest. En weekend med lange livlige debatter, afstemninger, henstillinger, procedurer, formålsparagraffer – og meget mere.

Debatformer, formalia og udtryk, der for den garvede delegerede er en selvfølge. Men hvordan var det at opleve for første gang?

Anne Baun Nielsen på 17 år og Julie Wænnerstrøm på 19 år, begge fra Haderslev Gruppe, var to af de i alt 19 nye delegerede, der for allerførste gang deltog på den store demokrati- og debatweekend.

”Det var vildt fedt at opleve,” siger Anna uden tøven og smiler begejstret.

Julie uddyber: ”Det var sjovere end forventet. Jeg kunne godt lide at der var så meget debat.”

Pigerne fortæller, at de, før de kom, var lidt spændte på, om de kunne følge med i det hele.

”Jeg var bange for, at jeg bare ville komme til at sidde og ligne et stort spørgsmålstegn,” siger Anna.

Grebet af debatten

Anne og Julie kom godt forberedte hjemmefra. De havde læst og talt om de forskellige ændringsforslag i gruppen, og de havde hørt en del om delegeretmødet på forhånd. Man kan dog forberede sig og forvente nok så meget, selve oplevelsen og debatterne er det svært for alvor at forestille sig, før man er der.

”Det overraskede mig, hvor grebet man kunne blive af debatterne,” fortæller Julie eftertænksomt.

”Jeg tror, jeg var overrasket over åbenheden,” siger Anna.

Julie uddyber: ”Ja, alle fik muligheden for at argumentere for deres sag. Vi var overraskede over, at det virkelig var alle, der kunne komme til orde. Altså alle kunne for eksempel lave ændringsforslag, også selvom man var helt ny.”

De to piger fortæller også, at de var glade for, at de skulle ud på løb, hvor man fik muligheden for blandt andet at diskutere de forskellige ændringsforslag i mindre grupper.

”Det var rart at få forskellige inputs, da vi var ude på løbet og lavede aktiviteter. Man fik tid til at snakke med nogle andre om tingene. Det gjorde det også nemmere at føle sig inkluderet.”

Man kan sagtens følge med som ny

Pigerne gik ind i debatterne med åbenhed, og de havde modet til at ændre holdninger.

”Man havde selvfølgelig et synspunkt hjemmefra. Nu fik man nye synspunkter,” siger Anne, og Julie forklarer videre:

Alt i alt er Anne og Julie glade for, at de var med på delegeretmødet. De følte sig godt rustede til at deltage, og de kunne trække på nogle erfaringer fra unglederkurserne. De synes, at man skal tage med på delegeretmøde, hvis man er nysgerrig og har muligheden – også selvom man er ny i delegeretmøde-regi og pigespejderdemokratiet.

”Man kan godt følge med som ny. Og man kan også sagtens tage med uden at have været på unglederkurser.”