Frivillig gruppeudvikler: “Vær ikke bange for at spørge om hjælp”

24.10.2018

Selvom det kan være nervepirrende at stå selv og træffe beslutninger, så har det for Kirstine været det hele værd. Hun har nemlig fået lov til at prøve sin viden af, hjælpe en gruppe og lære en hel masse på samme tid.

Kirstine Knudsen er en af dem, som har gennemgået gruppeudvikleruddannelsen og nu kan kalde sig selv frivillig gruppeudvikler. De frivillige gruppeudviklere bliver knyttet til grupper, som af forskellige grunde har bedt om hjælp. Her tilrettelægger gruppeudvikleren et forløb med formålet at hjælpe gruppen med den eller de udfordringer, de står med. Kirstine er lige nu knyttet til Silkeborg, og der har samarbejdet været helt fantastisk.

”Det er fedt at komme ud som grønskolling og så blive taget imod med en hel masse respekt”, siger hun.  ”Det er jo grupper, som selv har bedt om hjælp, så jeg har kun oplevet at blive taget godt imod”

Netop det at grupperne selv skal række ud, har Kirstine oplevet som noget positivt. ”Gruppen er forberedt på, at man kommer og stiller lidt trælse spørgsmål og er derfor også mere åbne og villige til at snakke. Alle ved, hvorfor jeg er der, og det gør det hele meget lettere, når der skal snakkes om svære ting”.

Behov for hjælp skal ikke ses som negativt

Kirstine anerkender dog, at det kan på nogle punkter kan være sårbart for grupper at skulle bede om hjælp. For hende er det vigtigt, at man trods det netop tør at række ud, når der er brug for det. På den måde får man også gjort noget ved udfordringerne, inden de når at blive større.

”At der er brug for en gruppeudvikler skal ikke ses som noget negativt eller oversættes til, at det går dårligt for en gruppe. Det er ingen skam, at man nogle gange har brug for hjælp eller har behov for at få nye øjne på gruppesituationen. Man skal turde række ud og tage fat i udfordringerne, for det kommer der sjældent noget dårligt ud af”, slutter hun af.