Grace er stab på Ungleder: “Man oplever virkelig, hvor meget pigerne vokser”

20.04.2023

Grace er pigespejder, enhedsleder i Skt. Jakob gruppe, og så er hun stab på De grønne pigespejderes unglederkurser. Som stab står hun for at planlægge aktiviteter og at være de unge deltageres trygge havn. Vi har taget en snak med Grace om at være stab – en tjans, hun i øvrigt vil anbefale alle.

 

  • Kan du forklare, hvad det vil sige at være stab?

– Staben står for at afvikle og oftest også planlægge aktiviteterne på kurset. Og så er det os, som er sammen med vores deltagere. Vi hjælper og guider dem med at komme gennem aktiviteterne. Især kurset UnglederSTART for de 12-årige er det vigtigt som stab, at man er nærværende. Man har ofte en patrulje tilknyttet, fordi det er første gang, spejderne er på lejr uden for deres egen gruppe og trygge rammer. De bliver ret meget sat uden for deres ”comfort zone”, da de skal sove sammen med nogle, de ikke kender, være i patrulje med nogle, de ikke kender, og de skal være sammen med voksne, de ikke kender. Her er ens fornemmeste opgave at understøtte dem i deres udfordringer. Når man er stab på Ungleder 1, 2 og 3 handler det lidt mere om aktiviteterne. Man skal selvfølgelig også være nærværende for pigerne, men der skal de ligesom klare sig selv lidt mere.

  • Hvorfor blev du stab?

– Fordi der var nogle ledere i min gruppe, som kender mig godt, og de tænkte, det ville være en udfordring for mig, og at jeg ville være god til det. De vidste, det nok var en opgave for mig, fordi jeg selv var rigtig glad for at være på Ungleder, og fordi jeg er vant til at være leder i min egen gruppe.

  • Hvad er vigtigt, når man er afsted?

– På UnglederSTART er det vigtigt at være til stede, at lære deltagerne at kende og at hjælpe dem med deres udfordringer. Man skal være en tryg havn, de kan komme til, fordi det hele er lidt utrygt. Jeg har oplevet, at det er ret vigtigt at være åben over for dem, fordi de så hurtigere bliver åbne over for hinanden. Jo hurtigere de lærer mig at kende, jo hurtigere kan de komme i gang med selve kurset.

  • Hvad får du ud af det?

– For det første er det vildt sjovt og en fed oplevelse. Man oplever virkelig, hvor meget pigerne vokser som kursusdeltagere. Det oplever man ikke helt selv, når man er deltager på kurset. Selvfølgelig kommer man hjem to meter højere, men man oplever ikke præcis hvor meget, fordi man har det sjovt undervejs, og det er ”learning by doing”. Men når man er stab, står man og kigger på udefra, og det en virkelig livsbekræftende oplevelse. Jeg kigger på deltagerne og tænker: ”Du kan så meget mere, end du kunne for to dage siden”.

  • Kan du anbefale at være stab?

– Det kan jeg helt sikkert – det er megasjovt! Jeg håber, der er rigtig mange, som tænker, at det gad de egentlig også godt. Kom derud og skriv til Team Uddannelse, for der er altid et kursus, man kan hoppe på. Udover det er fedt at være der for andre, er det også virkelig fedt for ens egen personlige udvikling.

Hvis du selv er nysgerrig efter at blive stab, eller er du bare interesseret i at høre mere om det, er du meget velkommen til at sende en mail til uddannelse@pigespejder.dk