Herning gruppe tilbyder spejderaktiviteter til børn og unge i sommerferien

07.07.2023

Pigespejderne fra Herning gruppe har i 25 år inviteret nysgerrige piger forbi til sjove spejderaktiviteter, når kalenderen siger sommerferie. Målet er at give børn og unge en god spejderoplevelse, og at nogle har lyst til at fortsætte efter sommerferien – og det lykkes de med.

I mange år har Herning Kommune inviteret forskellige fritidsorganisationer og foreninger til at arrangere sjove aktiviteter i løbet af sommerferien. I år var der 46 forskellige arrangører, som havde meldt ind med hver deres aktivitet, og De grønne pigespejdere fra Herning gruppe var én af dem – og det har de faktisk været de sidste 25 år.

Idéen til initiativet kom af, at mange børn og unge har en lang sommerferie, hvor de ofte ikke har noget særlig at lave, mens deres forældre er på arbejde.

– Det er en rigtig god idé at give børn og unge mulighed for at prøve en masse forskellige aktiviteter af, som vi fritidsforeninger tilbyder. Det handler også om at vække børn og unges interesser for forskellige fritidsaktiviteter, som de ikke nødvendigvis går til eller kender i forvejen, så de på den måde kan prøve det af og få en forsmag på det. For os handler det om at give børn og unge en god spejderoplevelse, og samtidig håber vi selvfølgelig, at der er nogle, der har lyst til at forsætte efter sommerferien, siger gruppeleder i Herning, Ulla Pedersen.

Patruljeleder for en dag

I år var flere ledere og aktive pigespejdere fra Herning gruppe afsted en fredag eftermiddag i juni. I år valgte de helt specifikt at fokusere på piger i smuttealderen.

De større pigespejdere i gruppen var inviteret med, og fem af dem kom og deltog – både som hjælpere og en slags patruljeleder for en dag. Der dukkede 12 piger op til arrangementet. De blev delt op i tre patruljer, som havde hver deres leder, som fulgte dem rundt hele dagen og hjalp dem med det, de havde brug for.

– Fordi pigerne var inddelt i hver deres patrulje, arbejdede de sammen hele dagen. På den måde fulgtes de hele tiden ad, og det var tydeligt, at de hurtigt knyttede sig til hinanden. Det var rigtig dejligt at se, fortæller Ulla Pedersen.

Medlemskampagnen som aktivitetsmateriale

Gruppen havde stor succes med Medlemskampagnen i foråret, og derfor blev materialet genbrugt til dette arrangement med samme poster.

– Til et smuttemøde for noget tid siden lavede vi computeren med en papkasse og presenning. Den skulle pigerne igennem. De startede med at få en trylledrik, så de blev formindskede til små mennesker, så de kunne komme igennem computeren, fortæller Ulla Pedersen.

De tre patruljer blev også delt op til forskellige opgaver, så en patrulje skrællede æbler og dyppede i kanelsukker, en anden patrulje lavede en labyrint, og den tredje patrulje lavede snobrød. Da de var færdige med de forskellige aktiviteter, minglede de rundt mellem de forskellige poster og legede sammen.

– Vi havde også planlagt nogle lege, men tiden gik simpelthen bare så hurtigt rundt om bålet, hvor vi grillede æbler og skumfiduser og lavede snobrød, så det nåede vi aldrig. Vi fik til gengæld nogle rigtig gode snakke med pigerne. Vi rundede af med spejdernes aftensang, og de fik en pose med balloner, klistermærker og information om, hvordan man kan blive spejder, siger hun.

Pigespejder efter sommerferien

Arrangementet forløb perfekt, og alle de fremmødte piger var både positive og nysgerrige. Med stor glæde sagde de fleste af pigerne også, at de godt kunne tænke sig at starte til pigespejder efter sommerferien.

Gruppens erfaring fra tidligere arrangementer er, at det har givet to nye pigespejdere til gruppen pr. gang, så de håber meget på at se pigerne igen efter sommerferien.

– Mange af pigerne kom hen og gav knus og sagde farvel og tak for i dag, og de var jo smurt ind i ansigtet af skumfiduser – det så bare ud til, de havde haft en skøn dag. Vi fortalte dem, at de var mere end velkomne til at komme og være med, når vi vender tilbage efter sommerferien, siger Ulla Pedersen.

Kan I anbefale andre grupper at gøre noget lignende? 

– Absolut. Det er en rigtig god måde at vise vores spejderaktiviteter frem og vække pigernes interesse for det. Når vi normalt laver noget PR, kan vi ikke få lov til at komme ind på skolerne og hænge noget op eller dele noget ud. Det gider de ikke, fordi der er så mange fritidsforeninger i Herning kommune, men lige netop det her arrangement kommer ud via skolerne. Så det er en rigtig god måde at komme ind på, siger hun.