Juli byder på sol, lejrstemning og klimasnak – Lejrcheferne til Terra2021 glæder sig

25.01.2021

I denne mørke tid er det dejligt at have noget at se frem til – og det har vi! Sommeren byder nemlig på Terra2021; den største pigespejderoplevelse for spilopper, spirer og grønsmutter, der finder sted i uge 30. Ikke mindst de to lejrchefer glæder sig, og de er fulde af håb, visioner og arbejdslyst. Læs med, og find ud af mere om deres tanker bag klima-temaet og deres håb for lejeren.

Tror og håber på at lejeren bliver til noget

Bettina Damsgaard Pedersen og Henriette Stæcker Jensen, der er lejrchefer, regner stærkt med at Terra2021 bliver til noget til sommer, og de tror, at det er sandsynligt. Selvom restriktionerne lige nu kan se mørke ud i vinterkulden, er der håb for lys sommer og Terra.

”Først og fremmest så er mit største håb at vi får lov til at gennemføre Terra2021 til sommer, men det tror jeg også på selvom der er mange restriktioner og mange smittede ud lige nu,” siger Henriette.

Bettinas håb er også skiftet lidt i forbindelse med coronatiden – men drømmen om at vise Danmark at vi hos De Grønne Pigespejdere er det stærkeste pigefællesskab, den lever forhindret videre:

”Oprindeligt var det meget simpelt at skabe en fed lejr for den målgruppe jeg har arbejdet med det meste af min tid som leder i korpset. Men ambitionen var også at tage det enormt gode koncept lejerne er og udvikle videre på dem. Nu er mit håb, at lejren kan blive det som samler enhederne igen efter en lang tid med Corona. Og så drømmer jeg om lejren vil hjælpe med at vise Danmark at vi er det stærkeste pige-fællesskab.”

Klima og bæredygtighedstemaet passer perfekt til spejderne – og er særligt vigtigt i år

 Temaet til årets Terra-lejer er klima og bæredygtighed. Et tema, der kun er blevet mere relevant i takt med corona, mener Bettina: ”Corona har fjernet klimaet fra dagsordenen så temaet er faktisk blevet endnu vigtigere end da vi tog det op. Vi besluttede os for Klima som tema lige før klima-snakken for alvor brød ud og jeg var bekymret for om det ville virke som om vi blot fulgte med strømmen.”

Selvom, det måske kan virke som om, man lejrcheferne ’blot følger med strømmen’, er det enormt vigtigt også at tale med børn og unge om svære emner som fx ’klimaet’ er. De skal lære at navigere i klima-krisen, og tale om det på et niveau, hvor de kan følge med og få handlekraft, så alt om klima ikke bliver tom voksensnak og klimaangst.

”Det er vanvittigt vigtigt at som børne og ungeorganisation tør tale med vores medlemmer om det svære. for det er svært at tale om klima. Det er som om ingen rigtig ved hvad der er det rigtige, og så opstår der let berøringsangst. Men børnene er bare med på en lytter og de har ikke berøringsangst. De voksnes adfærd giver dem derimod klimaangst og det kan vi ikke være bekendt. Vi skal give børnene det mod det kræver at navigere i klima-krisen,” siger Bettina.

Henriette mener tilmed at en sommerlejr med spejdere er et godt sted at undervise i klima: ”Men hvorfor så lige på en spejderlejr? Vi skal have det ned på et niveau hvor pigerne kan være med, hvor de kan prøve og mærke, at selv små ting, som en pige på 7 år kan gøre, kan gøre en forskel. Ting skal gøres og gentages mange gange inden det bliver en vane, og så er det vigtigt, at der er voksne og unge, som er rollemodeller for pigerne. Jeg tænker også at vi som spejdere har et ansvar for vores omgivelser og være med til at vise vejen.”

Hvad er først på To-do listen som lejrchef?

Som et sidste spørgsmål har vi spurgt lejrcheferne, hvad der står øverst på deres to-do lister. Hertil svarer Henriette forhåbningsfuldt:

”Øverst på min to-do-liste er at udbredt budskabet om, at vi stadig arbejder på at kunne gennemføre Terra2021 til sommer!”

Med den besked også en lille opfordring til at melde sig til seniorpatruljen, hvis man er 16 år eller har et ungleder-kursus. Du kan læse mere her: https://pigespejder.dk/terra2021/seniorpatruljen-paa-terra2020/