Kast dig ud i noget nyt – tag på Unglederkursus i efterårsferien

17.09.2020

Tilmeldingen til kurserne Ungleder 1 og 2 i efterårsferien er nu åbnet. Vi har talt med Ellen, der kommer med som underviser for første gang, om hendes egne forventninger, og om hvorfor man skal tage med.

Hvert år afholdes der Ungleder-kurser, som er en mulighed for de 13-16-årige for at blive rustet til at tage lederansvaret på sig gennem en sjov uge med en masse andre unge. Efterårets udgaver kommer traditionen tro til at finde sted i uge 42 på spejdercenteret Spejderbakken lidt uden for Vejle og tilmeldingen er åben.

At blive kastet ud i noget, man ikke har prøvet før

Ellen Bjarnø Lundtofte, var en af dem, der blev ringet op og spurgt, om hun ville være Ungleder. Selvom hun ikke har prøvet det før, sagde hun ja til det. Nu skal hun undervise på Ungleder 2, sammen med to andre piger, der heller ikke før har prøvet det før. Men dét lader Ellen sig ikke skræmme af. Faktisk går det godt i tråd med det, hun ser som hele konceptet bag Ungleder; at blive kastet ud i noget, man ikke har prøvet før.

”Selvom jeg har været stab sidste år, ved jeg ikke helt, hvad jeg skal forvente denne gang. Jeg tror det bliver noget lidt andet i år med en ny rolle. Men jeg glæder mig helt vildt til at tage det nye ansvar på mig”, siger Ellen begejstret.

Grænsebrydende, superlærerigt og megasjovt

Hvis man beder Ellen beskrive Ungleder med tre ord, vælger hun ordene grænsebrydende, superlærerigt og megasjovt. Det har været denne oplevelse, hun selv har haft med kurserne, og som hun håber at give videre til deltagerne:

”Jeg håber, at pigerne bliver udfordret, og at de får prøvet nogle grænser af og får prøvet noget nyt. I løbet af sådan en uge gennemgår man en udvikling, og man finder sit pigespejderselv. Der er nogle roller, man pludselig kan se sig selv i. Jeg havde ikke selv opdaget de roller, før jeg tog på kurset. Efterfølgende blev jeg bevidst om spørgsmål som: Hvornår er det, jeg skal tage ansvar? Hvornår jeg skal overlade det til nogen andre? Hvad er jeg god til? Hvem er jeg i pigespejderland? Man bliver bevidst om sin lederrolle.”

Ellen fortæller også, at man får nogle færdigheder på kurset, som man virkelig opdager, at man har i bagagen, når man selv begynder som leder:

”Jeg kan huske at jeg selv var lidt i tvivl om, hvad jeg havde lært, da jeg kom hjem. Min leder spurgte mig: ’hvad har du lært? Hvad kan du?’ Det kunne jeg ikke besvare på stående fod. Men da jeg selv blev leder, fandt jeg ud af, at jeg havde lært en masse. Jeg havde lært det pædagogiske i, hvordan man når ind til sine spejderpiger. Jeg havde også lært, hvordan man planlægger en masse fede ting.”

Helt nye spejderveninder

Ellen ser noget af det, der måske først kan virke grænseoverskridende, som noget af det fedeste ved kurserne. Man bliver nemlig sat sammen i patruljer med andre unge, man ikke er i gruppe med i forvejen. Det er sjovt at lære nye mennesker at kende, og ikke mindst gav det Ellen nye veninder, som hun stadig ses med.

”For mig har kurserne betydet helt vildt meget. Jeg har dels fået skabt et større netværk i mit spejderliv. Dem jeg selv var afsted med, er mine ungleder-veninder i dag. Man bliver også et mere udadvendt menneske af det, og senere i livet tør man at tage noget initiativ, fordi man har haft en god oplevelse med det på Ungleder.”

Tilmeld dig Ungleder her inden den 30. september 2021

Ungleder 1

Ungleder 2