Marco har givet inputs til FN-resolution om unge, og særligt én pointe er vigtig: Man må gerne sætte barren højt

21.09.2023

Til efteråret sender DUF repræsentanter til FN for at forhandle en ungeresolution, hvor unge fra hele verden deltager og sammen skal blive enige om, hvordan unge skal inddrages i politiske beslutninger. Derfor afholdt DUF en ungehøring for at blive skarpere på, hvad der skal med i resolutionen. Marco fra De grønne pigespejdere deltog.

Hvert andet år bliver der forhandlet en FN-resolution, der handler om unge. Den dækker blandt andet emner, der berører unge over hele kloden; det gælder alt fra unges rettigheder, uddannelse og pigers sikkerhed til uddannelse og fysisk og psykisk sundhed.

Dette efterår skal resolutionen forhandles igen. I den forbindelse inviterede to af de danske ungdomsdelegater i FN unge til en ungehøring, hvor deltagerne kunne komme med inputs til og bud på, hvad der er vigtigt i ungeresolutionen. En af de deltagende var Marco fra De grønne pigespejdere.

Marco har i flere år været trops- og flokassistent i Fuglebjerg gruppe, men er nu flyttet til København og laver mest ”kontorspejderi”. Marco er i dag både en del af Team Pigespejderidentitet, tovholder for arbejdsgruppen ”Køn i korpset” og sidder desuden som De grønne pigespejderes repræsentant i Kvinderådet.

Mange bække små

Til ungehøringen skulle de på tværs af Dansk Ungdoms Fællesråds (DUF) medlemsorganisationer diskutere inddragelse af unge, når det handler om klima, konflikt og uddannelse.

Her snakkede Marco både med personer, der repræsenterede danske gymnasieelever, med ungdomspolitikere og unge verdensmålsambassadører.

– Der er virkelig power i sammenhold på tværs af interesser! Vi har nok alle hørt talemåde: ”Mange bække små gør en stor å”, og det kunne man virkelig mærke til ungehøringen. Selv om vi alle kom fra forskellige organisationer med forskellige fokus, havde vi alle det fælles mål at kæmpe for bedre vilkår for unge. Alene kan vi ikke gøre alt, men vi kan alle gøre noget, og tilsammen gør det en kæmpe forskel, fortæller Marco.

Hvis du skal pege på en vigtig pointe fra arrangementet, hvad skal den så være?

– Ens unikke stemme er altid vigtig! Når man skal diskutere et emne, er det vigtigt at få mange forskellige vinkler med for at undgå at glemme eller overse dem, der har andre ståsteder end én selv. Som pigespejder havde jeg fx et særligt perspektiv på uddannelse om at få flere piger og kvinder ind i STEM-fagene, fordi vi arbejder med PigespejderTech, siger de.

– En anden vigtig pointe er, at man gerne må sætte baren højt! Vi unge er fulde af motivation og drivkraft – det gør ikke noget at drømme stort. Selv om det nok ikke bliver alle vores pointer fra ungehøringen, der ender med at komme med i resolutionen, kan et højt ambitionsniveau være med til at insistere på at trække resolutionen i en god og progressiv retning, siger Marco, der tog fra arrangementet med følelsen af både at have lært noget og have gjort en forskel.

– Det er altid supermotiverende at føle sig som en brik i noget større. Så selv om jeg bare er ene person, kan mine pointer måske få indflydelse på en ungeresolution, der kan påvirke og støtte unge i hele verden til at blive hørt, siger de.

Hvis du er nysgerrig efter at læse mere om DUFs ungehøring, kan du gøre det her.

DUF sender årligt 8 ungdomsdelegater til FN og andre multilaterale fora. Delegaterne er repræsentanter fra danske børne- og ungdomsorganisationer, som skal give unge en stemme i internationale beslutningsprocesser. Læs mere om Danmarks ungdomsdelegater til FN lige her.