Nordlys gruppe startede familiespejd: Bare gå i gang! I vil ikke fortryde det

24.06.2019

Nordlys gruppe havde puslet lidt med ideen om familiespejder i et stykke tid. Da tilbuddet om Ud i Naturen så kom på banen, var de ikke i tvivl om, at det var noget, de skulle takke ja til. I dag ville de ikke være det foruden.

I Nordlys gruppe havde man i efteråret gået og snakket lidt om familiespejder. Der var blevet brygget på ideer til, hvordan man kunne få fat i målgruppen, og hvordan det skulle udforme sig.

“Vi synes, det var rigtig interessant at få fat i de yngre piger og deres forældre”, siger Elly Malm, tropleder i Nordlys gruppe. “Der var tidligere spejdere, der begyndte at få børn og mange nye børnefamilier flyttede til, så det var oplagt, at vi gerne ville række ud til dem.”

Elly er en af de ledere i gruppen, der er knyttet til Ud i naturen. Grunden til, at hun ville være en del af projektet er mange ting: “Jeg synes den mindste målgruppe er virkelig sjov”, griner hun. “Og så var jeg spændt på de udfordringer, det giver at skulle gøre dem interesseret i naturen og i spejderlivet.”

 

Havde taget beslutningen

Helt tilfældigt midt i deres planer bliver De grønne pigespejderes projekt ‘Ud i naturen’ igangsat., hvor målet er at få flere små børn og deres familier ud i naturen. “Vi havde egentlig taget beslutningen om at starte noget familiespejder op, og så kom Ud i naturen pludselig. Vi synes, projektet passede godt på det, vi gerne ville tilbyde, så det takkede vi ja til”, siger Elly. “Vi havde snakket om det længe og til sidst tænke vi bare: nu gør vi det sgu”, griner hun.

 

God opbakning og reklame i skovbørnehaver

Da familiespejder havde været i tankerne længe, var opbakningen til Ud i naturen også stor fra start. Både blandt lederne i gruppen og selve børnefamilierne, da før havde efterspurgt tilbud til de mindste.

“Der har løbende været rimelig mange knyttet til projektet. Vi sørgede for at reklamere med tilbuddet i de to skovbørnehaver, der er i vores område.”, siger Elly. “Det ene sted fik vi lov til at hænge materiale op, så forældrene blev opmærksomme på det. Det andet sted måtte vi lægge en reklame for tilbuddet i børnenes dueslag. Det gjorde, at mange familier blev opmærksomme på, at vi var der.”

 

Succes både for gruppe og familier

Ud i naturen har for gruppen at se været en succes. Mange unge piger er blevet en del af spilopspejd gruppen, og lederne har været i god dialog med forældrene. “Vi lavede en retningslinje, der lød, at der mindst skulle være én forældre med pr. familie. Det betød, at flere forældre dukkede op, og vi kunne på den måde skabe en rigtig god relation til dem.”

Grundet den positive respons og de mange interesserede familier, er Nordlys gruppe ikke i tvivl om, at de vil fortsætte med Ud i naturen. “Jeg er ikke i tvivl om, at vi ville fortsætte – næsten ligemeget hvad. Det har været fantastisk at se, hvor nysgerrige pigerne er, og hvor dejligt det er for familierne at bruge tid sammen udenfor”, fortæller Elly.

 

Et råd: bare gør det!

Da Elly til slut bliver spurgt, hvad hendes råd er til de grupper, der overvejer at opstarte Ud i naturen, har hun et klart svar: “Gå i gang! Bare kom afsted og få det startet”, griner hun.

“Gør det nemt for forældrene at deltage – skab nogle rammer, som det er nemt at agere inden for, så vil de have mere lyst til at dukke op igen næste gang. Og så bare gå i gang. I kommer ikke til at fortryde det”, slutter hun af.