Norsk spejdergruppe prøver SciencePirater

22.02.2022
Familiespejderne har refleksveste som uniform, både for at gøre det nemt for familierne og for at være synlige selv når folk har overtøj på. Varmluftsballonen kom højt op til stor glæde for store og små. Foto: Signe Riemer-Sørensen og Martin Lentz

I 2021 udkom SciencePirater med et væld af spændende aktiviteter og kan nu kaldes international. En norsk familiespejderenhed har prøvet aktiviteterne. Hør mere her om hvordan.

Af SciencePirater

SciencePirater har krydset den danske landegrænse nordpå. En familiespejderenhed i Norge har taget et forløb med deres spejdere og gjort dem klogere på naturvidenskab.

Det er de to norske spejdere Signe Riemer-Sørensen og Martin Lentz, som er tilknyttet spejdergruppen 1. Eiksmarka i Oslo, der sammen med deres familiespejdere med aldersspændet 3-8 år har lavet et science-forløb med inspiration fra vores materiale. De fik materialet fra en spejderleder i Danmark, og Signe forklarer.

“Når vi nu er hhv. ingeniør og forsker, så virkede det temmelig oplagt at bruge det. Især når vores 6-årige samtidig havde fundet en bog med eksperimenter og gerne ville prøve dem alle sammen. Børn undrer sig naturligt, så udfordringen er, at vi som ledere og forældre giver plads til undringen.”

Selvom mange af aktiviteterne ikke er direkte taget fra vores materialer, kan man tydeligt fornemme inspirationen, for eksempel har familiespejderne prøvet at lave luftballoner, kigget på mikroorganismer og talt om, hvordan man kan vide, om der er noget levende, man ikke kan se, og bygget raketter på forskellig vis.

“Jeg synes, at det var fedt, at materialet kom med både færdige forløb og inspiration. Vi valgte aktiviteter på kryds og tværs. Som familiespejdere skal aktiviteterne være tilpasset både børn og voksne samtidig,” fortæller Signe.

Forældre deltog da også, men ofte på afstand, da der var stor fokus på, at børnene selv skulle prøve af, så forældrene havde pænt deres hænder i lommerne. Til aktiviteten med varmluftsballonen skulle alle være med, og ikke kun spejderne, men også to fædre var glade for den aktivitet – så det er virkelig noget, der har battet for alle aldre.

Du behøver som leder dog ikke være ingeniør og forsker for at holde spejdermøder med SciencePiraters materialer. Vi har skræddersyet et mærke-forløb, udviklet et aktivitetshæfte med et væld af aktiviteter og lavet lommebøger, som er lige til at kaste sig ud i, og i løbet 2022 arbejder vi på nye koncepter, som kan klæde dig godt på.

SciencePirater er støttet af VILLUM FONDEN og forankret i Spejderne. Læs mere om projektet og find vores materialer på spejderne.dk/sciencepirater