Nyt til værktøjskassen: Aktivitetshjulet

23.08.2023

Team Aktiviteter har udviklet Aktivitetshjulet. Et hands-on værktøj, der skal sikre, at aktiviteter ude i grupperne bygger på pigespejderværdier og metoder.

 

“Hvilke færdigheder øver vi lige nu? Hvilke pigespejderværdier er i spil? Hvad lykkedes særligt godt efter aktiviteten en dag?”. Det er sikkert spørgsmål, du har stillet dig selv flere gange, hvis du er leder i en gruppe.

Aktivitetshjulet, der er et hands-on værktøj udviklet af Team Aktiviteter, er udviklet til at sætte den slags spørgsmål og evaluering i system, så de aktiviteter, I laver i gruppen, bygger på De grønne pigespejderes værdier, mission og vision.

Brug sanserne og husk bedre

Baggrunden for Aktivitetshjulet er, at Hovedbestyrelsen i 2021 nedsatte en arbejdsgruppe, som skulle skabe grundlaget for det fremtidige arbejde med aktiviteter hos De grønne pigespejdere.

Det arbejde overtog Team Aktiviteter, og resultatet blev Aktivitetshjulet.

– Det var vigtigt for os, at kvalitetssikringsværktøjet ikke var et skema, men hands-on. Både fordi man dør langsomt af skemaer, men også fordi man gemmer informationer bedre, hvis man bruger flere sanser og derved stimulerer hjernen, fortæller Bimmer, som er en del af teamet og kom på ideen med hjulet.

 

Logisk opbygning og genkendeligt design

Aktivitetshjulet er bygget efter en logisk tangegang og med et genkendeligt design fra pigespejdernes designguide. Med genkendelige kløverformer fra pigespejdernes logo og en logisk sammenhæng imellem farverne på hjulets forside og drejeskive, er det forsøgt at gøre så nemt som muligt at benytte aktivt ude i grupperne.

Når du drejer hjulet, bliver du guidet gennem ni spørgsmål, som lægger op til refleksion, undring og at flytte “plejer”.

På hjulet står også pigespejderværdierne, metoderne og en lang liste af kompetencer, man øver med den givne aktivitet.

 

Motivation, trivsel og pigefokus

Der er mange gode grunde til, at aktivitetshjulet er et stærkt redskab i spejderarbejdet. Af de væsentligste er blandt andet, at:

  • Værktøjet er nemt og hurtigt at bruge, og man vælger selv, hvor grundigt man bruger det
  • Værktøjet skaber refleksion, undring og flytter eventuelt “plejer”
  • Værktøjet sætter fokus på, at aktiviteterne er for piger og bygger på pigespejderværdier
  • Værktøjet opfordrer til evaluering: Hvad gik godt? Hvad skal ændres? Hvad kan vi gøre næste gang?
  • Når man som leder har været igennem punkterne i værktøjet, er det meget nemmere at forklare, hvorfor vi laver det, vi laver.

 

Aktivitetshjulet på Nyborg Strand 2022

Hvis du sidder og tænker, at du er stødt på Aktivitetshjulet før, er det helt rigtigt. Team Aktiviteter havde det nemlig med på sidste års Nyborg Strand kursus, hvor det blev præsenteret for for flere deltagere.

Hvis du ikke fik fat i dit eget Aktivitetshjul der, kan du downloade et print lige her.

Aktivitetshjul til print

pdf Aktivitetshjul VIS PDF