Pigespejder på Folkemødet: Klima, trivsel, køn og ligestilling

26.06.2023
Amalie var med Spejderne afsted på årets folkemøde på Bornholm. Til daglig er Amalie pigespejder i Odder gruppe

Årets folkemøde i Allinge på Bornholm løb af stablen den 15.-17. juni. Endnu engang var Spejderne repræsenteret, og med sig havde de også to pigespejdere. En af dem er Amalie fra Odder gruppe, som her reflekterer over dagenes vigtige temaer.

Efter at være kommet hjem og ladet oplevelserne bundfalde sig, har jeg haft tid til at reflektere over min tur til Bornholm. Her var jeg repræsentant for Spejderne til årets Folkemøde.

Folkemødet er stedet, hvor politikere og meningsdannere mødes for debattere, hvad der rører sig i det danske samfund, og hvad der står på verdens dagsorden.  I år var særligt klima og unges trivsel på programmet.

To emner, jeg særligt synes taler ind i det, spejdere kan. Derfor var jeg meget taknemmelig for at kunne komme med markere, hvordan spejderne for eksempel får børn ud i naturen og derved også får en pause fra at præstere. Noget, jeg mener, hjælper på trivslen.

Køn på programmet

Også ligestilling blev debatteret, og her synes jeg særligt, De grønne pigespejdere spiller en rolle. Med Girls Act og PigespejderTech i baghovedet var jeg med til Plan Børnfondens skrivelse af et ligestillingsmanifest.

Her var en af deltagerne Natascha al-Hariri, som også talte til Girls Act-konferencen, men også Sofie Larsen, der er FN-ungdomsdelegat for ligestilling, deltog. Hun talte om, hvordan det er at være kvinde i STEM og om de udfordringer, hendes køn kunne give.

Vigtige fortællinger

Ugen bød også på en samtale om minoriteter og ligestilling. Her handlede det om minoritetskvinders oplevelser med ligestillingen i Danmark. Det var en meget rørende oplevelse – og nok også den, der står stærkest efter at være kommet hjem. Og jeg tror bestemt ikke, jeg var den eneste, der tog noget med derfra; der var helt stille, og flere holdt op med at spise, simpelthen fordi de blev så optagede af kvindernes fortællinger.

Nu glæder jeg mig til at tage disse refleksioner og erfaringer med mig ud i pigespejderland, så vi kan blive endnu skarpere på unges trivsel og ligestilling i det danske samfund. Og så vil jeg huske på ordene fra udenrigsminister, Lars Løkkes Rasmussens, tale ved DUFs foreningsgullasch: “Fællesskabet er nøglen. Ingen kan alt, men alle kan noget”. Ord taget fra hans egen tid som spejder.