Pigespejderne fejrede 100 år i Danmark med kæmpe spejderfest i Aarhus

04.05.2019

Med 80 faner og levende musik ned gennem strøget i Aarhus satte De grønne pigespejdere markeringen af deres 100-års jubilæum i gang. Det blev til en hel dag med royalt besøg, spejderaktiviteter i hele byen for at fejre pigernes unikke friluftsfællesskab.

De grønne pigespejdere fylder 4. maj 100 år og fejrer, at piger i 100 år har haft deres eget friluftsfællesskab. Lørdag i Aarhus deltog op imod 2000 pigespejdere i festlighederne.

Til stor jubel træder HKH Prinsesse Benedikte op på scenen til det store åbningsshow på Havnepladsen i Aarhus. Hun holder åbningstalen, og taler om fællesskab og kammeratskab. Hun slutter af med et citat af sin mor, Dronning Ingrid: ”Som min mor sagde dengang: Husk nu, det er pigerne, det hele handler om”. Det udløste klapsalver fra de 2000 pigespejdere, der stod foran scenen.

Storrygende lejrplads i midtbyen

Efter åbningsshowet blev Havnepladsen omdannet til en lejrplads med adskillige storrygende bålsteder. Der blev dystet i ’Masterchef spejder edition’, hvor deltagerne skulle kreere to retter på tid. Til sidst blev retterne bedømt ud fra kreativitet, smag og udseende.

Blandt de mere nyskabende aktiviteter til jubilæumsfejringen var blandt andet et såkaldt ’escape room’ udviklet specielt til pigespejderne. Her gjaldt det om at løse gåder og koder og komme ud på tid. En anden moderne spejderaktivitet var et #metoo-inspireret løb om kropsforståelse og egne grænser på Kvindemuseet, og et besøg hos Aarhus AffaldVarme, hvor pigespejderne skulle trylle ting om ”Fra skrald til guld” og fik en rundvisning på gensbrugsstationen.

Kun for piger

”Det har været en vidunderlig dag. Lige som vi havde ønsket. Vores mindre spejdere har for første gang fået en fornemmelse af, hvor stort og stærkt fællesskab de er en del af. De lidt ældre spejdere har brugt dagen på at udfordre sig selv og hinanden med de nyskabende aktiviteter,” siger Ane Frydenboe, der er leder i Dalum på Fyn.

“Det er inspirerende at lære om alle de kvinder, der har kæmpet for kvinder,” siger Thea fra Gladsaxe gruppe, efter hun havde deltaget i løbet på Kvindemuseet om “Piger der tør”.

Maria fra Brandstrup gruppe står med lys i øjnene, da hun bliver spurgt, hvorfor hun er pigespejder.

“Det fede ved sådan en dag som i dag er at møde andre, der deler den samme glæde for pigespejder,” siger hun.

“Det er faktisk et privilegie at være med,” siger hendes veninde Anna, der står ved siden af.

Gæt en lort

I Den Gamle By stod den på historiefortælling om spejder i gamle dage. Spejder var et middel mod krig, fordi hvis man havde venner i hele verden kunne vi ikke bekrige hinanden. “Ved I godt, at der findes ti millioner pigespejdere i verden?” spørger lederen, der byder flokken ind. “Ti millioner! Årh, det er mega sejt,” lyder det fra en af pigerne i flokken.

Stjerneskuddene fra Esbjerg var også i Den Gamle By for at opleve, hvordan det var at være pigespejder på oldemors tid. De havde været til en aktivitet, der hedder Gæt en lort, og og det var toppen.

“Det har været det fedeste i dag. Vi gættede alle lorte rigtigt,” sagde Stjerneskuddene i kor.