Pigespejderne smider uniformen 

23.11.2019

De grønne pigespejdere har som det første spejderkorps i Danmark truffet beslutning om at skifte den lidt gammeldags uniformsskjorte ud med en mere tidssvarende og praktisk spejdertrøje uden de velkendte mærker på tøjet. Med den modige beslutning ønsker pigespejderne at gøre deres spejderpåklædning lige så moderne og relevant, som de aktiviteter de tilbyder piger i alle aldre.

I mere end hundrede år har man kunne spotte en spejder på lang afstand på en uniform fuld af mærker. Sådan bliver det ikke længere for De grønne pigespejdere, der er Danmarks eneste spejderkorps kun for piger. Pigespejderne har i weekenden netop lanceret en beslutning om at droppe den formelle uniform til fordel for en mere praktisk og uformel spejdertrøje uden mærker på.

”Vi synes, at tiden er til, at vi som spejderkorps opdaterer vores udtryk. Vi har fejret 100-års jubilæum i år og nu tager vi et skridt ind i de næste 100,” siger Cathrine Støvring Preussler, der er formand for De grønne pigespejdere. Hun fortæller, at De grønne pigespejdere med beslutningen også vil skabe sammenhæng mellem moderne spejderaktiviteter og den måde pigespejderne går klædt.

Spejder skal være pigernes frikvarter

På den nye spejdertrøje kommer der heller ikke til at sidde de ellers så velkendte mærker. Mange der ikke er en del af spejderbevægelsen, tænker stadig på grønspætterne Rip, Rap og Rup, når talen falder på spejdere. Uniformen og mærkerne på tøjet har måske været med til at fastholde et stereotypt billede af spejderne som en lukket klub, hvor det kan være svært at komme ind udefra.

”Med den her beslutning vil vi åbne vores fællesskab op for endnu flere piger. Du skal mærke, at du er velkommen og en del af fællesskabet fra første møde,” siger Cathrine Støvring Preussler.

Den tilgang bakker ungdomsforsker Søren Østergaard fra Center for ungdomsstudier op.

”Det med at have en ren spejdertrøje uden mærker er langt mere inkluderende. Når jeg kommer som helt ny spejder, så vil jeg gerne være en del af fællesskabet med det samme, siger Søren Østergaard og fortsætter:

”Der er også signalværdi ind i en præstationskultur for særligt pigerne. Spejder skal være et frikvarter ind i en kultur, hvor man hele tiden skal præstere. Når man fjerner de individuelle præstationer fra tøjet, understreger man også over for pigerne, at det her er et frikvarter.”

Som grøn pigespejder får du stadig mærker, der vidner om de færdigheder, du har lært, men de skal ikke længere sidde på tøjet.

Identiteten sidder i hjertet ikke i tøjet

Selv om uniformen for nogen har haft næsten ikonisk status i spejderland, så kan den også komme til at tage fokus fra det, spejder egentlig handler om.

”Vores pigespejderidentitet sidder i hjertet og ikke i et stykke tøj. Det er måden vi spiller hinanden gode på, det er vores tro på hinanden og det er de ting, vi sammen skaber. De snakke bliver vi jo ved med at have med vores spejdere,” siger Kirstine Knudsen, der er spejderleder for De grønne pigespejdere i Hasle-Møllevang.

Der bliver i praksis tale om en udfasning af den gamle uniform.

”Det er vores håb, at alle vores spejderledere og spejdere vil følge trop, fordi de også kan se, at det giver god mening at vi skifter til en mere uformel beklædning, der er i tråd med, hvordan vi laver aktiviteter. Men vi er jo heller ikke et forbudskorps, så vi kommer ikke til at pege fingre, hvis en leder eller to holder fast i den gamle uniform lidt endnu,” slutter Cathrine Støvring Preussler.

Den nye spejdertrøje bliver i pigespejdernes velkendte grønne farve, med skrå lynlås og lommer.

Hør her andres refleksioner om beslutningen: