Rollemodeller, mangfoldighed og stærkt samarbejde

14.12.2022
Foto: Maria Bjerner Rathsack

Overskriften er nogle af de ord, Kirstine Mose Schade fra Copenhagen Data sætter på sit indtryk af lederne hos De grønne pigespejdere.

Som en aktivitet i samarbejdet mellem Copenhagen Data og De grønne pigespejdere deltog hun på årets Nyborg Strand kursus. Til boblen om Fremtidens spejderarbejde mødte hun og teamet fra Copenhagen Data for første gang lederne. Allerede nu er hun begejstret for de perspektiver, som tegner sig:

”Lederne tog godt imod de modeller og metoder, vi havde taget med, og de tolkede videre på dem helt uden forbehold. Deres måde at bruge modellerne på i spejderregi var en spændende perspektivering for os. Vi var også glade for at se, hvordan deres engagement og forståelse af vores metoder og processer blev udvidet ”.

Kirstine lagde også mærke til det trygge læringsmiljø blandt lederne, som kendetegner De grønne pigespejderes lyst og mod til at prøve noget nyt. De var ikke bange for at sige deres mening, de prøvede sig frem gennem ’learning by doing’, og de fandt en måde at løse udfordringerne på, som var meget forskellig fra gruppe til gruppe.

Forskelligheden blandt lederne ser Kirstine som en af styrkerne hos De grønne pigespejdere. De erfarne ledere inspirerede de yngre og vice versa. De forskellige gruppers erfaringer blev bragt i spil, så alle lærte af hinanden.

Samarbejdet er et call to action

Med samarbejdet mellem De grønne pigespejdere og Copenhagen Data er begge parter gået nye veje for at give piger modet til at træffe valg, som ikke er bundet op på køn og forestillinger om, hvad piger kan og drømmer om.

Noget af det, som Kirstine ser særligt frem til i samarbejdet med De Grønne Pigespejdere, er at være med til at udfordre de barrierer, der hindrer piger og kvinder i at søge mod IT-branchen.

”Vi har meget til fælles, meget vi kan lære af hinanden, og meget som vi kan forandre sammen. Samarbejdet er et call to action. Vi gør rent faktisk noget ved udfordringerne. Vi handler, og vi gør det sammen.”

Noget af det mere konkrete Copenhagen Data vil give videre til pigespejderne, er at vise, hvad IT-branchen har at byde på. Den ’hands-on’-arbejdstilgang og ’learning by doing’, som de kender kan på mange måder overføres til hverdagen i Copenhagen Data, og det er en relevant indsigt, som kan åbne pigernes øjne op for branchen. Sammen vil vi skabe en ny fortælling om piger og deres muligheder inden for IT.

Piger kan jo alt.

Håb for fremtiden

Kirstines håb for resultatet af samarbejdet er, at ”unge piger og kvinder kan få en større forståelse af, hvordan vi sammen kan gøre noget ved den ulighed, der er mellem mænd og kvinder inden for branchen”.

Kvinders rolle i branchen har nemlig stor betydning for løsningerne på samfundets store udfordringer, hvor alle køn og perspektiver skal repræsenteres. Som det er nu, er mange teknologiske og IT-løsninger mest anvendelige for og designet til mænd. Det gælder forskellige behandlingsmetoder, mobiltelefoners design, sikkerhed i biler og meget andet. Det skyldes, at branchen har været domineret af en mandlig overrepræsentation alt for længe.