Rollemodeller, mod og meget mere: Det kan vi tage med os fra GIRLS ACT

17.06.2021

GIRLS ACT-konferencen samlede mange modige mennesker, der delte erfaringer og inspirerede hinanden i ligestillingens tegn. Læs med og få et fremtidsrettet tilbageblik, for hvad skal vi især tage med os?

Den 26. maj blev vi blæst bagover. Ikke fordi det styrtregnede, men fordi en masse seje kvinder, der alle kæmper for ligestilling, var samlede på Brøndby stadion. Energien var høj, idéerne mange og visionerne store – og regnen, den lod ingen sig stoppe af. Nu er det ved at være nogle uger siden vi afholdt konferencen GIRLS ACT, og vi har haft tid til at reflektere over, hvad vi kan tage med os.

Rollemodeller viser vejen og rykker rammerne

På konferencen var et hav af inspirerende oplæg, fede workshops og spændende pointer i paneldebatten.  Giver man De grønne pigespejderes generalsekretær Helle Hende Stærmose den svære udfordring at pege på én vigtig læring fra dagen, svarer hun eftertænksomt:

”Hvis jeg skulle nævne én ting, jeg tager med mig, er det betydningen af rollemodeller. Der er så mange forskellige piger, kvinder – og generelt måder at være menneske på – i verden. Derfor er det vigtigt, at nogle tør gå forrest, stå op for hinanden og vise, at der eksempelvis er plads til at være kvinde på mange måder. Det så vi på GIRLS ACT.”

Vigtigheden af gode rollemodeller syntes samtlige deltagere i paneldebatten også at være enige om. For rollemodeller fører til handlekraft. Eller som Laura Rosenvinge fra Borgerrepræsentationen i København udtrykte det: ”Rollemodeller er SÅ afgørende. Bare det at kunne se nogle andre gøre det, så tænker man ’jeg kan også’”.

Effekten af rollemodeller viste sig også i praksis på de forskellige workshops. Eksempelvis stod Anna Eggebrecht fra Skateducate frem som forbillede og fik mange modige konferencedeltagere op på et skateboard. Hun var et levende eksempel på, at man sagtens kan skate, selvom man ikke er teenagedreng. Gad vide om lige så mange piger og kvinder var dukket op til workshoppen, hvis der havde stået, at den blev afholdt af Aksel og ikke Anna?

Gravid? FEDT! Du er ansat.

– inspiration til at turde gentænke systemer og vaner

Foruden vigtigheden af rollemodeller, blev vigtigheden af at sætte spørgsmålstegn ved vante vaner og systemer fremhævet. En taler, der kom ind på dette område, var Cecilie Nørgaard, der er uddannelses- og kønssociolog. I sin tale gjorde hun det klart, at vi skal være opmærksomme på selvopfyldende profetier i vores omtale af køn og turde tale om eksisterende kønsnormer for at ændre dem. For ”tavshed om kønsnormer kan være med til at videreføre traditionelle kønsroller,” som hun siger. Her er det vigtigt allerede at sætte ind helt fra barnsben.

En anden kvinde, der talte stærkt for gentænkning vores systemer og traditionelle tankegang, var Mikala Larsen, HR-chef for Nestlé Danmark. Hun fortalte, at de i Nestlé eksempelvis er begyndt at se på barsel som en gratis lederuddannelse i stedet for at se det som et ”hul” i karrieren. Derfor synes de, det er fedt, hvis deres medarbejdere vælger at få børn, da det modner dem, gør dem livskloge og giver dem ledelseserfaring.

Vi gik inspirationsfyldte og kampklar fra konferencen

På girls ACT-konferencen oplevede vi altså, at der er mange, der har en mission, som ligner vores pigespejdermission; mange, som vil gøre piger og kvinder i stand til at udvikle og udnytte deres fulde potentiale. Vi blev bekræftet i vigtigheden af rollemodeller og fik sat ord og erfaringer på hvorfor, de er så vigtige. Desuden lærte vi, at vi skal turde ændre vores vaner og gentænke vores vante systemer – samt meget mere, som umuligt kan rummes i en enkel artikel. Og da alle talere havde talt, workshops var afholdt og paneldebatten rundet af, så stoppede skybruddet, og vi gik ud i solen med oprejst pande, ligestillingskampgejst og inspiration i rygsækken.

GIRLS ACT er støttet af Tuborgfondet.