Spejd med pigerne er skudt i gang

05.05.2021

Forskere, pædagoger og spejderledere mødtes virtuelt for at markere begyndelsen på Spejd med pigerne. På tre timer fik deltagere opdateret viden om piger og udeliv, der skal danne fælles grundlag for det videre arbejde.

Alle deltagere havde dage forinden modtaget en brun konvolut med spejderkaffe, snacks, notesbog og klistermærker med statements som ”Vild med vildmark” og ”100 % GRL PWR”.

Scenen blev sat foran skærmene i alle dele af landet, hvor spejdere, SFO’er, forskere og følgegruppe befandt sig for at deltage i kick off til Spejd med pigerne.

Det handler om udeliv og det handler om piger.

Formålet med kick off var at give alle deltagerne i Spejd med pigerne et fælles vidensgrundlag om netop piger og udeliv, der kan danne grund for projektgruppernes arbejde med at udvikle og teste nye tilgange, der skal få endnu flere SFO-piger ud i naturen.

Der er potentiale i sted og målgruppe

”Ambitionen er at nå ud i hele landet med særlig viden om pigers udeliv og SFO-tid,” siger Tenna Libak, der er projektleder på Spejd med pigerne, og på den måde er barren sat for arrangementet og projektet.

Søren Præstholm, der er centerleder i Center for Børn og Natur delte viden fra en undersøgelse af børns udeliv, hvor det er forældrene, der er adspurgt. Der er sket et fald i naturkontakten gennem generationer. Danske børn er i dag halvt så meget ude, som deres bedsteforældre var det.

”Når man kigger nærmere på, hvor børnene er ude, så kan vi se, at halvdelen af børn i SFO er ude mindst 30 minutter om dagen. Så her er altså et potentiale at bygge videre på. Børnene er faktisk ude, vi skal ikke til at åbne døren til en helt ny arena. Så der er noget at arbejde med,” fortæller Søren Præstholm.

Naturen er ikke førstevalg

En anden Søren, nemlig Søren Andkjær, lektor ved Syddansk Universitet får hurtigt tilnavnet ”Ude-Søren”, da han deltager i kick off fra sin shelter i haven og med bålrøg på skærmen, fordi ”uderummet betyder noget for den måde vi oplever og erfarer ting på.”

Søren Andkjær er ansvarlig for følgeforskningen til Spejd med pigerne, fulgte trop med flere detaljer om specifikt pigernes præferencer inden for udeliv.

Desværre ikke så overraskende kunne Søren fortælle, at man ved fra undersøgelser, hvor børnene selv er blevet spurgt, at naturen er ikke førstevalg. Børn og unge går ikke ud, hvis de keder sig. De kigger på telefon, ser fjernsyn, ringer til venner eller spiller på computer.

”Men faktisk viser det sig, at hele 53 procent af pigerne gerne vil være noget mere udendørs. Det gør omvendt kun gældende for 12 procent af drengene. Så her er der et godt potentiale for det vi laver i Spejd med pigerne,” siger Søren Andkjær.

Når pigerne er udendørs, er det først og fremmest for at gå en tur, hvorimod drengene er mest optaget af vildere udeliv med for eksempel at klatre i træer. Interessant nok viser undersøgelser fra Syddansk Universitet, at pigerne meget gerne vil lave mad og spise i naturen. Så her er måske en idé til projektgrupperne, når de skal motivere pigerne til aktiviteter i det fri.

En del af en samfundstrend

Uddannelseskonsulent fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Kirsten Kamstrup, der er en del af følgegruppen til Spejd med pigerne løftede med sin præsentation projektet ind i en større samfundsmæssig kontekst.

”Inden for de seneste to år har fritidspædagogikken fået stor politisk bevågenhed. Jeg er nysgerrig på, hvordan Spejd med pigerne får etableret de her samarbejder mellem SFO og spejdergruppe. Det er jo ren åben skole,” siger Kirsten Kamstrup.

Som en del af følgegruppen vil Kirsten dele den viden, der kommer ud af projektet på professionshøjskolerne og efter- og videreuddannelserne samme sted.

Med opdateret viden om piger og udeliv skal de tre projektgrupper inden sommerferien udvikle metoder og aktiviteter sammen med piger fra SFO’en.

På den anden side af sommeren vil de nye tilgange blive afprøvet i mere formelle forløb på de tre SFO’er. Her vil forskere fra Syddansk Universitet også være til stede og observere forløbene og samtale med alle deltagerne om deres oplevelser.

Spejd med pigerne er et samarbejde mellem De grønne pigespejdere, Center for Børn og Natur, Syddansk Universitet og er støttet med Udlodningsmidler til friluftsliv fra Friluftsrådet.