Spejder og vandsport kombineret i sommercamp

08.10.2020

I august afholdt Vigersted og Kværkebygruppen en #LikeAGirl Camp i samarbejde med Ringsted Kajakklub. Her fik ni piger prøvet kræfter med både spejdersport, stand up paddle og kajak.

Sanne Madsen er gruppeleder i Vigersted, og så er hun desuden selv aktivt medlem i Ringsted kajakklub. Begge dele er fedt, så hvorfor ikke lave et smarbejde, for at give teenagepiger en god oplevelse? Sådan tænkte Sanne, og derfor har hun nu to år i streg, i samarbejde med Ringsted kajakklub arrangeret en camp, kun for piger, der kombinerer hendes to yndlingsaktiviteter. Men selvom man skal være pige for at komme med, er det ikke en nødvendighed hverken at have prøvet kræfter med vandsport eller spejderi før. I alt deltog ni piger mellem 12 og 16 år på campen, og heraf var også nogle, der kastede sig ud i begge aktiviteter for allerførste gang.

I år blev campen udvidet til at være to dage lang og inkludere en overnatning, for dem der havde lyst. Her fik pigerne valget mellem enten at sove i telt, sove indenfor i en hytte eller at tage hjem og sove. Kun et par enkelte valgte at tage hjem og overnatte, for så at komme tilbage igen dagen efter. De piger, der blev natten over, lavede bål og deltog i et lille orienteringsløb. For et par af pigerne var det første gang, at de stod med et kort i hånden, så også her blev de udfordret og fik en ny spændende oplevelse.

”Det kan jeg ikke” blev overvundet

Campen blev støttet af Always (hygiejneproducent), der giver penge til aktiviteter, som støtter op om, at få flere piger til at føle sig hjemme i sportens verden. #LikeAGirl Camp skal gøre op med den følelse, som en del teenagepiger har, af at de ikke høre til i sportens verden. Dét formål er ikke langt fra pigespejdernes mission om, at overbevise flere piger om, at de skal turde mere.

Formålet med campen var fra Sannes side heller ikke blot at skaffe nye spejdere. Det var at give alle de deltagende piger en god oplevelse. ”Vi skal have pigerne til at bryde grænser og prøve noget, de ikke har prøvet før”, siger hun.

At skulle ”gå på vandet” kan virke naturstridigt og skræmmende, hvis man ikke har gjort det før, og det kræver, at man overvinder sin frygt. Der var nogle, der sagde fra start af sagde: ”Det kan jeg ikke”. Men efterhånden lykkedes det alligevel. De fleste startede med at sidde på knæ, men ret hurtigt kom alle op at stå på SUP boardet. Her kunne kajakklubbens piger være forbilleder, så de andre kunne se, at det slet ikke var så svært, som det så ud. På samme måde blev spejderpigerne forbilleder for de andre, da de senere på aftenen kom til at lave bål, riste skumfiduser og sove i telt.

Gode erfaringer med samarbejder

Vigersted er en lille gruppe på 30-35 medlemmer, men det lader de sig ikke slå ud af. Til gengæld giver det anledning til at samarbejde med andre, samt at invitere forældre og søskende med til større arrangementer, fortæller Sanne.

“Vi bor ude på landet, og  vores rekrutteringsgrundlag jo kun er 50% af børnene. Derfor laver vi større arrangementer for HELE gruppen, også forældre og søskende – og brødre. Så bliver vi lidt flere og så kan alle der har lyst komme med. Det er mindst en gang hvert halvår, vi laver sådan lidt større familieoplevelser.”

I forhold til at samarbejde med andre har gruppen for eksempel til ”Naturens dag” lånt Ringsteds sportsfiskeklubs grund og svømmeveste af kajakklubben.

Desuden er det da også planen, at succesen med #LikeAGirl Camp sammen med kajakklubben skal gentages næste år. Campen blev nemlig en succes, og tilmed fik den også opmærksomhed i medierne. TV2 kom nemlig forbi søndag formiddag, og lavede en artikel om campen til deres hjemmeside (læs den her).