Stor succes i Holbæk: SFO-besøg øger medlemstal

12.06.2024
En af skolerne lå så tæt på deres spejderhus, at de tog pigerne med derover i to timer, den sidste gang de skulle lave aktiviteter. Her blev der blandt andet lavet bål og hygget, og da forældrene kom og hentede dem i spejderhuset, fik de en pamflet med spørgsmål og svar om gruppen, så det var nemmere for dem at melde deres børn ind.

Holbæk gruppe har brugt nogle uger på at besøge lokale SFO’er med projektet “Spejd med pigerne” i håb om at få flere medlemmer, og det har i den grad givet pote.

En time hver mandag eller tirsdag i tre uger – plus en ekstra time i den sidste uge. Det er den tid, De grønne pigespejdere i Holbæk gruppe har været ude at lave spejderaktiviteter i to fritidsordninger

Og det har altså fået flere af de lokale piger til at melde sig ind efterfølgende. Anne Grethe Nielsen fra Holbæk gruppe, der har været med til at arrangere det, fortæller, at de har fået fem nye smutter og tre nye spirer efter besøgene.

Og de har endda flere skolebesøg efter sommerferien, som de håber, kan være med til at få endnu flere piger til at blive en del af gruppen.

Derfor vil Anne Grethe Nielsen også gerne dele tips, tricks og erfaringer, så man kan få inspiration til, hvordan man kan gøre det samme i sin egen gruppe.

Mange om opgaven

– Det er først og fremmest vigtigt at være vedholdende og insisterende, når man tager kontakt til fritidsordningerne. Vi oplevede, at det ikke var nok med en mail, man skal både ringe og tage ud for at snakke med dem på skolen.

Men når aftalen om tre besøg først er kommet på plads, så har pædagogerne også været glade for initiativet og bakket op om det, fortæller hun.

Hos Holbæk gruppe har det også været vigtigt for dem, at de var mange til at løfte opgaven. Så omkring fire voksne samt nogle af de store spejdere fra gruppen har været med til at lave aktiviteterne fra gang til gang.

– Vi har været en form for Tordenskjolds soldater. Så vi har steppet ind og sagt ”okay, det er godt nok meget spejder på én gang, men nu gør vi det i en afgrænset periode og ser, om det har effekt”.

Og effekt kan man vist roligt sige, det har haft. For mens de lige nu er otte spirer, regner de med at fordoble det antal medlemmer efter sommerferien, og de har allerede planlagt endnu et besøg på en skole og håber, det kan få endnu flere med.

I en kort periode

Anne Grethe Nielsen lægger også vægt på, at den afgrænsede tidsperiode har gjort det mere overskueligt for deledere og spejdere, der bruger deres energi på at gøre det.

– Det er noget med at give det et ordentligt spark med energi og sige: ”Det her, det gør vi”, for ellers kunne vi se, hvordan scenariet ville blive, at vi blev færre og færre, og så kunne det ende med, at vi måtte lukke ned, hvis ikke vi gjorde noget andet, siger hun og afslutter:

– Det er bare vigtigt at tænke ud af boksen, hvis man vil have flere med.

Gruppen søgte penge fra DUF, som var med til at finansiere aktiviteterne. Nu har de også fået 10.000 kroner af Spar Nord Fonden, hvor nogle af penge skal bruges på endnu flere SFO-besøg.