Velkommen til mit hjem – gratis undervisningsmateriale om flygtningebørn

22.02.2019

Hvad siger man til børn, der spørger om, hvordan det er at være flygtningebarn og have mistet sit hjem? Eller hvordan det er at komme til et fremmed land og  starte i skole uden at kunne tale dansk? Det giver tøjdyrene Snapper og Topper et bud på sammen med Sigurd Barrett i et nyt undervisnings- og samtalemateriale til børn.

Materialet ‘Velkommen til mit hjem’ gør det nemmere for lærere, frivillige og andre voksne at tale med børn om, hvad det vil sige at være flygtning. Det skaber et udgangspunkt for et godt kulturmøde mellem flygtningebørn og danske børn. Udgangspunktet er gensidig respekt,
medmenneskelighed og nysgerrighed. Projektet består af en række redskaber til den gode samtale.

 

Oplysnings- og samtalefilm

Materialet indeholder 2 oplysnings- og samtalefilm om at være flygtningebarn i henholdsvis en flygtningelejr i et nærområde (Kenya) og i Danmark.
Derudover er der 4 multimediefortællinger, der giver et indblik i, hvad Danmark er for et land. Her møder etnisk danske børn og flygtningebørn hinandens og deres egen kultur og hverdag. Temaerne er mit hjem, min fritid, min mad og mine traditioner.

Materialet tager udgangspunkt i universet omkring tøjdyrene Snapper og Topper og Sigurd Barrett, som mange børn allerede kender. Det har vist sig at være et godt redskab til at få børn til at snakke om og reflektere over komplicerede emner.

 

Er blevet til på opfordring

Velkommen til mit hjem er blevet til på opfordring af lærere, KFUM-Spejderne, FDF, De grønne pigespejdere, KFUM og KFUK, Dansk Friskoleforening, ansatte i kirker og sogne og andre. Alle arbejder i en eller anden grad med at tage ansvar for den verden, vi lever i. Og de har manglet hjælp og let tilgængeligt materiale, når de skulle beskæftige sig med flygtningebørn.

‘Velkommen til mig hjem’ er udviklet og produceret af Danmarks Kirkelige Mediecenter i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. Projektet er finansieret af Y’s Men Region Danmark og Folkekirkens Nødhjælp.

 

Film og multimediefortællinger ligger frit tilgængeligt på dkm.dk/hjem

Siden vil løbende blive opdateret med støttematerialer og informationer.