Vigersted gruppe har modtaget en bevilling fra Renoveringspuljen: ”Det er fuldstændig uvurderligt for os”

13.07.2023

Den A.P. Møllerske Støttefond har efter Renoveringspuljens første runde uddelt 8 millioner kroner til bæredygtig renovering af 41 spejderhytter og kredshuse. En af de glade modtagere er pigespejderne fra Vigersted gruppe, der nu kan se frem til udskiftning af vinduer og døre i deres spejderhytte.

Godt 10 kilometer fra Ringsted centrum ligger en stor, grøn naturgrund, der engang tjente sin pligt som grusgrav. På den naturgrund, omringet af træer og beplantning, ligger Bjerghytten. Bjerghytten blev bygget i 1983 og kan således fejre sit 40-års jubilæum i år.

Under hele hyttens levetid har den været ejet af alle grønne pigespejdere i Ringsted Kommune, som i dag udgøres af Vigersted gruppe, og nu kan den altså se frem til en ekstra kærlig hånd i form af nye og energieffektive døre og vinduer. Vigersted gruppe har nemlig fået bevilget et beløb fra Renoveringspuljen til netop det sammen med 40 andre spejderhytter og kredshuse i landet.

 

En gammel hytte kræver vedligehold

Ina Lindemark er pigespejder og kasserer i Vigersted gruppe, og det er blandt andre hende, der har stået for gruppens ansøgning til puljen.

– Pigespejderne har stået for driften i 40 år og har finansieret al vedligehold. Der har alle år været en meget aktiv bestyrelse, som har stået driften, så selv om hytten er gammel, er den faktisk i rigtig fin stand. Det har formentlig også været en af årsagerne til, at vi har fået bevilget tilskuddet til renoveringen, for hytten har det overordnet okay, siger hun.

En hytte af den alder kræver løbende vedligehold, og det indebærer også en række løbende, større projekter. For cirka 10 år siden fik hytten et nyt tag, og den bliver malet hver femte.

– De projekter har gruppen selv finansieret. Med Renoveringspuljen så vi en mulighed for at få et tilskud til noget, vi ikke selv havde mulighed for at lægge, forklarer Ina Lindemark om motivationen for at søge puljen.

 

En uvurderlig håndsrækning

Den bevilling, gruppen har fået, skal være brugt inden for et år. Gruppen har allerede indhentet et tilbud fra en lokal håndværker, så næste skridt i processen er bare at sætte i gang. Og vurderingen er, at renoveringen kommer til at gøre en uvurderlig forskel for pigespejderne i Vigersted.

– Det betyder utroligt meget for en forening, der er båret af frivillige kræfter, at få sådan en håndsrækning. Hvis ikke vi havde fået de penge, skulle vi have gjort noget andet. Al den tid, vi bruger på hytten, går jo fra spejderarbejdet, så på sin vis har det en fuldstændig uvurderlig effekt for os. Vi får lavet et stort stykke renoveringsarbejde på hytten, som kan holde lang tid ud i fremtiden. De nye vinduer og døre skal ikke vedligeholdes, så der er ikke nogen forældre eller andre frivillige, der skal rende og male det fremadrettet. Det gør en kæmpe forskel for de frivillige ledere, så vi er utroligt glade for det, siger Ina Lindemark.

 

3 tips til ansøgningen

 Anden og sidste runde af Renoveringspuljen er åben frem til den 17. september, og måske sidder din gruppe og overvejer at søge den – men hvor er et godt sted at starte? Her får du Vigersted gruppes bedste råd til netop det.

1. Få lavet en byggeteknisk gennemgang.
Hvis man søger for over 100.000 fra Renoveringspuljen, er det et krav, at man får lavet en byggeteknisk gennemgang af spejderhytten. Men selv om din gruppe ikke søger så meget, er den klare anbefaling alligevel at få lavet gennemgangen af en byggesagkyndig. Den rapport, vedkommende laver, kan bruges til at underbygge de ideer, I fremlægger i ansøgningen. Rapporten kan også bruges til at prioritere de ideer og ønsker, I har, og den kan fremadrettet bruges som en vedligeholdelsesplan for jeres spejderhytte.

 

2. Få renovering og frivillighed til at gå hånd i hånd.
Overvej, hvilke vedligeholdelsestiltag der kan skabe værdi både for hytten og for de frivillige og det frivillige arbejde. Tænk altså i, hvilket vedligehold der både giver den største energioptimering og samtidig skaber den størst mulige værdi for de frivillige og hytten.

 

3. Tænk i flere delprojekter.
Ud over nye døre og vinduer, som Vigersted gruppe har modtaget støtte til, ansøgte de også om nye varmepumper og solceller til hytten. Et godt tip kan derfor være at søge til flere delprojekter, så fonden kan vælge at støtte et ud af flere projekter i ansøgningen.

 

Læs mere om Renoveringspuljen – og hvordan din gruppe kan søge – her.