Workshop bød på lego, debat og seje kvinder

16.05.2019

Fredag den 10. maj var De grønne pigespejdere taget på samtalefestivalen Talk Town for at afholde workshop. Det blev til 2 timer med en masse legoklodser, samtaler og gode refleksioner om, hvad der skaber modige og stærke piger.

Klokken er 14:00 fredag den 10. maj, da de to pigespejdere Pia Risør og Barbara Taubert står klar til at snakke og guide gæster igennem deres workshop. Workshoppen finder sted midt på Onkel Dannys Plads på Vesterbro – De grønne pigespejdere har nemlig organiseret en begivenhed på dette års Talk Town – en debatfestival om køn, ligestilling og feminisme.

Det er Pia og Barbara, som står for workshoppen, og konceptet er helt klart: “Det gælder om at samle sit bud på et fundament for en modig og stærk kvinde”, siger Barbara til to kvinder, der lytter interesseret med. Efter at have forklaret, hvad der skal ske, tager de to kvinder udfordringen op og går i gang.

10 kompetencer at vælge imellem

For at gøre det lidt sjovere visuelt er kompetencerne og værdierne repræsenteret med legoklodser, hvor hver farve lego er en kompetence eller et værdisæt. De 10 forskellige kompetencer er lavet til poster, der er spredt ud over den lille plads, hvor festivalen afholdes. “Det ville jo ikke være et rigtig pigespejder arrangement, hvis ikke de skulle ud og bevæge sig lidt rundt mellem posterne”, griner Pia.

Hver deltager må kun vælge 10 klodser og skal derfor prioritere, hvad der er vigtigst for ham/hende.
“Der er 10 kompetencer, så hvis du synes noget er så vigtigt, at det kræver to klodser. Så skal du jo vælge noget fra også”, siger Pia til en deltager. At skulle prioritere og tage stilling er netop det, Barbara og Pia ønsker for deltagerne. For på den måde kan det lede til at god debat og dialog om, hvordan og på hvilken måde, vi kan skabe modige og stærke piger.

De 10 kompetencer og værdier og deres lego-farver på workshoppen var:

  • Uddannelse (gul)
  • Plads til tvivl (sort)
  • Globalt udsyn (mørkegrøn)
  • Omsorg (råhvid)
  • Fokus på fællesskaber (rød)
  • Ambitiøs (Hvid)
  • Handlekraft (Orange)
  • Robusthed (tyrkis)
  • Demokratisk dannelse (lysegrøn)
  • Gode rollemodeller (blå)

Fokus på fællesskaber

Efter deltagerne har været rundt på posterne, kommer de tilbage til en snak om deres prioritering. “Demokratisk dannelse og fokus på fællesskaber har jeg valgt som det nederste. De har fået to klodser hver, for det er det, jeg synes er vigtigst”, siger en deltager til Pia og Barbara. En anden tilføjer: “Jeg synes, det er vildt svært at prioritere. Men jeg er enig med nogle af de andre i, at fokus på fællesskaber er vigtigt. Vi kan meget lidt uden fællesskaber, og hvis vi ikke har fokus på det, så kommer vi ingen vegne.”

Snakken og den gode diskussion flyder, imens flere kommer til boden for at samle deres egen version.

 

Kæmp med hinanden ikke imod hinanden

Da klokken rammer 15, er det tid til at pakke legoklodserne lidt væk og hive mikrofonerne frem i stedet. Anden halvdel af pigespejdernes begivenhed er nemlig en paneldebat, der skal være med til at nuancere emnet og stille skarpt på, hvordan vi får piger og kvinder til at rykke sig endnu mere.
Panelet bestod af Nanna Højlund – forkvinde for Kvinderådet, Anja Søndergaard – Ungdomsdelegat for ligestilling og Katarina Ammitzbøll – folketingskandidat for det konservative folkeparti.

Under paneldebatten kom hver af de tre kvinder med deres bud på, hvordan vi kan styrke piger og kvinder i samfundet, hvilke områder vi skal fokusere på, og hvilke værdier der er vigtige for at skabe modige piger. Ens for alle 3 var enigheden i, at vi skal kæmpe sammen i stedet for imod hinanden, for på den måde kan vi i fremtiden fortsat skabe muligheder og styrke piger og kvinder.