Workshops på Nyborg Strand kursus 2023

På årets Nyborg Strand kursus er udvalget af workshops placeret lørdag eftermiddag. Få udviklet dine kompetencer og hent ny viden til det daglige spejderarbejde.

Der er to runder af workshops. Alle workshops kører i begge runder. I tilmeldingen skal du altså vælge to workshops. Ved tilmeldingen til workshops gælder først-til-mølle-princippet.

AI i praksis: Udforskning af kunstig intelligens i vores dagligdag

Ved Emma Espersen, Copenhagen Data

Kodning og algoritmer er en integreret del af nutidens samfund og dagligdagen i den digitale tidsalder.

Indtoget af avancerede chatbots som ChatGPT og billedgeneratorer som DALL-E 2 er tydelige eksempler på hvordan kunstig intelligens indfinder sig i både arbejds- og privatlivet.

Dertil arbejder både den private og offentlige sektor kontinuerligt på AI modeller, der kan effektivisere og virke som beslutningsstøtte på tværs af fagområder.

Men hvad er AI, hvor finder vi det, og hvordan bruges det? Hvad skal vi som individer være opmærksomme på, og ændrer menneskets rolle sig i en verden med AI?

Oplægget fremlægger og diskuterer både mulighederne og udfordringerne som disse teknologiske fremskridt bringer med sig, og søger samtidigt at gøre emnet mere jordnært.

Deltagerantal: Max 30

Bliv klædt på til PigespejderTech - micro:bit

Ved Aktivitetsgruppen PigespejderTech

På denne workshop bliver du introduceret til PigespejderTech. Du får en micro:bit i hånden og tester en sjov aktivitet fra aktivitetsmaterialet. Du lærer, hvordan du henter et program ned fra hjemmesiden, lægger det på micro:bitten og laver aktiviteten. 

Når du har deltaget på workshoppen, er du klædt på til at lave sjove og anderledes PigespejderTech-aktiviteter med dine spejdere hjemme i gruppen. 

Deltagerantal: Max 30
Medbring: Computer, gruppens micro:bit (hvis muligt). Workshoppen afholdes både ude og inde, så tag varmt tøj med/på. 

Gode relationer og konfliktløsning uden skældud

Ved Sarah Rosenvang Rasmussen, pædagogisk udviklingskonsulent i Nordfyns kommune 

Workshoppen har til formål at lære at rumme de forskellige personligheder og eventuelle udfordringer hos unge mennesker. På workshoppen kommer vi bl.a. ind på: 

  • Kultur: hvordan er vi sammen på en god måde – Tilgang og børnesyn 
  • Den gode aktivitet – følgeskab, struktur og tydelige rammer fra de voksne 
  • Relationsarbejde – Gruppedynamik og fællesskab blandt børn 
  • Konfliktløsning; positive anvisninger frem for irettesættelse 

Deltagerantal: Max 30
Medbring: Et eksempel på en episode/situation, der var bøvlet.

Klædt på til samtalen om køn og identitet

Ved Arbejdsgruppen Køn i korpset

På workshoppen skal vi i et trygt rum arbejde med, hvordan man som leder kan støtte unge transkønnede spejdere. Vi skal møde Team Pigespejderidentitets nye materiale om køn og identitet, arbejde aktivt med cases om de ugentlige spejdermøder, lære om, hvordan man tager den gode samtale om følsomme emner og blive klogere på sociale mediers evne til at give vigtig repræsentation og rollemodeller for transkønnede og nonbinære unge. 

Det kræver ingen forhåndsviden at deltage, blot lysten til at deltage aktivt og modet til at stille spørgsmål. Workshoppen opfølges med et NYS+ webinar efter nytår, hvor vi skal prøve at udforske – og måske få udfordret – vores opfattelse af køn og dét at være en pige. 

Deltagerantal: Max 20
Medbring:  Noget at skrive med og på og overtøj til at kunne gå ud

Kom og vær med til De grønne pigespejderes nye ungenetværk

Ved Maria Jakobsen, organisationskonsulent og frivillige fra ungenetværksprojektgruppen Kirstine Knudsen, Marie Johannsen og Annamaja Ankerstjerne

Workshoppen er for alle mellem 16-30 år, der vil opleve det nye ungenetværk; et fællesskab der danner ramme for fede og sjove aktiviteter for unge pigespejdere på tværs af landet. Workshoppen indeholder et væld af forskellige aktiviteter; noget bliver med pulsen op, andet med sanserne i fokus, vi skal ideudvikle på ungenetværket, og allervigtigst skal vi være sammen og mærke de mange muligheder, et fællesskab for korpsets unge giver! 

Vi håber, at workshoppen vil give et indblik i, hvor fantastisk et fællesskab vi kan skabe med ungenetværket, og at workshoppen vil vække inspiration til nye fede aktiviteter og muligheder.  

Vi garanterer, at det bliver fedt og kan slet ikke vente – kan du? 

Deltagerantal: Max 30
Medbring: tøj, der må blive vådt

Medlemsservice Live support og nyheder

Ved Monica Kristine Hald Ingerslev, projektleder i Medlemsservice

På workshoppen får du viden om de nyeste udviklinger i Medlemsservice og lærer, hvordan de kan anvendes hjemme i gruppen. Du har mulighed for at få svar på dine spørgsmål og blive inspireret til nye måder at bruge systemet på, så gruppens administration bliver så let som muligt. 

Deltagerantal: Max 15
Medbring: PC,  strøm og gerne mobil med internetdeling

Perspektivudvidende samtaler

Ved Susanne Kolle, Silkeborg gruppe og Asta Laugesen, Slagelse gruppe

Måden, vi taler sammen på (online og i virkeligheden), har indflydelse på den fremtid, vi skaber. Kom og få et par smagsprøver på, hvordan man kan deltage i meningsudvekslende samtaler på helt andre måder. Hvad betyder kortsigtede og langsigtede tidsperspektiver for samtaler, og hvem eller hvad kan egentlig mene noget? Det bliver vi klogere på sammen. 

Deltagerantal: Max 30
Medbring: Et åbent sind

PigespejderFokus - kom og prøv det nye fokus

Ved Hilde Nybo Breum, organisationskonsulent

Hvad mon bliver vores næste PigespejderFokus? Det er stadig en hemmelighed, men på Nyborg Strand kan du blive en af de allerførste, der prøver det af! På denne workshop får du en forsmag på PigespejderFokus 2024-2026, og du bliver klogere på, hvorfor det er vigtigt. Vi skal være udenfor, vi skal være aktive, og du kan godt begynde at glæde dig! 

Deltagerantal: Max 30
Medbring: Tøj til at være udendørs og aktive i

PigespejderTech - Bliv klar til aktivitetspakke 4 HverdagsTech

Ved Aktivitetsgruppen PigespejderTech

På denne workshop bliver du introduceret til aktivitetspakke 4 – HverdagsTech. På workshoppen får du et overblik over aktiviteterne i pakken og prøver udvalgte aktiviteter i praksis. Når du har deltaget på workshoppen, er du klædt på til at lave aktivitetspakke 4 HverdagsTech med dine spejdere hjemme i gruppen.  

Tag et smugkig på de sjove aktiviteter allerede nu

Deltagerantal: Max 30
Medbring: Smartphone eller anden elektronisk device. Workshoppen afholdes både ude og inde, så tag varmt tøj med/på.

På hjemmebane til DM - Et spil rundbold i vores pigespejderdemokrati

Ved Grace Buckley, Skt. Jakob gruppe, Charlotte Støvring Preussler, Dalum gruppe og Lise Neidel, Grådyb gruppe

Bliv kampklar til at gøre en forskel i korpset! Kan vores pigespejderdemokrati koges ned til et spil rundbold? Og hvordan kommer du på hjemmebane i vedtægtsændringer, henstillinger og HB kandidater? Få svar på alle dine spørgsmål om delegeretmødet, og varm op til at omstøde vedtægterne, flytte et komma eller sågar vælte hovedbestyrelsen.  

På delegeretmødet i maj 2024 beslutter vi retningen for vores korps og vælger en ny hovedbestyrelse. Derfor skal vi sammen blive klogere på, hvordan mødet foregår, hvordan man kommer med, og hvordan man er med til at bestemme, hvad vi skal diskutere og beslutte på DM. 

Deltagerantal: Max 30
Medbring:  Tøj til at være ude en halv time

Reduce, Repair, Reuse, Recycle

Ved SpejderSport

Vi danskere køber årligt for flere milliarder kroner outdoorudstyr. Udstyr som mange gange i bunden af klædeskabet eller i skraldespanden. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, vi smider ud, 80 procent af levetiden tilbage. Vi danskere udleder 13 tons CO2 årligt og skal vi leve op til vores egen klimalov om reduktion på 70 pct. I udledningen af drivhusgasser i 2030, skal vi alle reducere vores udledning til omkring 3 tons CO2. For at nå denne målsætning, er det vigtigt, at vi også fokuserer på udlejning, reparationer og køb af brugt udstyr.

Derfor afholder vi en workshop om reparationer, herunder om begreberne recycle og upcycle.

Deltagerantal: Max 20
Medbring:  et par beklædningsgenstande, som vi kan arbejde med.

Rejs med WAGGGS og mød dine 10 mio. veninder

Ved Amalie Domino Hansen, IC

På denne workshop får du viden om alle de muligheder WAGGGS har at byde på. Kender du til Juliette Low seminar og Helen Storrow seminar? Har du været på Roverway? Kender du til Dr. Ingrids Rejsefond, og har du prøvet at søge midler til din udenlandsrejse? Har du været på et Verdenspigespejdercenter, og ved du, hvor de ligger? Har du fået nye venner på Ung i Norden, lært af dem på Go Global og brugt din stemme som ungdomsdelegeret på en WAGGGS konference?  

Hvis du ikke kan svare ja til alle ovenstående spørgsmål, så har du en masse at lære på vores workshop! Her får du mulighed for at rejse rundt mellem de forskellige oplevelser, du har mulighed for at få i regi af WAGGGS, så du kan blive klar til at rejse ud i verden som pigespejder.   

Deltagerantal: max. 30

Medbring: Varmt tøj, mobiltelefon

Sparringsworkshop om gruppeopstart og -vækst

Ved Ida Langæble og Anna Eckersberg, Studentermedhjælpere på Nystartsindsatsen

På denne workshop bliver du inviteret ind i et rum, hvor der er rig mulighed for at udveksle og udvikle gode inputs til at løse udfordringer forbundet med gruppevækst. Workshoppen faciliteres af Ida & Anna fra Nystartsindsatsen, som også vil deltage med erfaringer herfra. Til dig, der ikke kender Nystart i forvejen, så arbejder vi med understøttelse og udvikling af nye pigespejdergrupper.   

Vi skal sammen tale om de udfordringer, vi oplever med at vækste, og prøve i fællesskab at omsætte disse til konkrete tiltag og muligheder. Du vil få en masse gode input til lige netop de udfordringer, din gruppe står overfor lige nu i forbindelse med at invitere flere ind i pigespejderfællesskabet. Jo flere pigespejdere vi kan byde velkommen, jo større og stærkere pigefællesskaber kan vi skabe.   

Workshoppen er for dig, som gerne vil dele ud af egne erfaringer, samle andre gode erfaringer op og være med til at skabe og se mulighederne i de forskellige udfordringer, som grupperne støder på. 

Deltagerantal: Max 32
Medbring: Varmt tøj. Skrivegrej. Dine gode erfaringer med væksttiltag og eventuelle udfordringer, som jeres gruppe står med. 

Speak out loud

Ved Stine Ibsen, vejleder og oplægsholder i frivillighed og demokrati

Nogle mennesker har, før os, trådt de første fodspor af den vej, vi bevæger os på. 

Hvem og hvad var før? Hvordan har det formet os og vores samtid? – og hvordan skal vi være med til at skubbe på det, der skal komme nu og i fremtiden?  

Alle har en historie, og alle er en del af historien. Dette er noget, vi sammen skal finde ind til. Det er en vigtig opdagelse; At forstå sine rødder og dermed sig selv og sine omgivelser – et godt grundlag for sammen at blive klogere og udvikle sig i fællesskabet. 

I dag er vi tættere på hinanden og måske samtidig længere væk end nogensinde før. Teknologi har muliggjort en nærhed, hvor vi kan være tæt på hinanden, på trods af rum, tid og store geografiske afstande. Hvis det vel at mærke benyttes rigtigt. 

Teknologi og den online samtale kan også skabe mere distance. Nogle tager hurtigt afstand fra dialog og samtaler online, fordi tonen kan blive hård i det interaktive rum, og nyheder kan, på grund af algoritmer, blive ensidige, fordi vi kun får de nyheder, der understøtter vores egen forståelse af verden, hvilket også skaber afstand. 

Hvordan kan vi flette fortiden, nutiden og fremtidens erfaringer sammen, selv tage de skridt, der er nødvendige for at forblive konstruktive kritiske, opmærksomme og nysgerrige i interaktionen med andre mennesker og de medier, vi har til rådighed? 

Jeg har ikke svaret, men vi kan sammen rykke en lille smule ved at samtale og rette fokus på temaet. 

Deltagerantal: Max 25
Medbring:  din nysgerrighed