Region Øresund har et unikt ungefællesskab: ”Man kan virkelig finde nogle, som man kan spejle sig selv i”

19.07.2023
Christine (tv.) Cornelia (mf.) Grace (th.)

Region Øresund arbejder meget med seniorpigespejdere i aldersgruppen fra 14 til 20 år, da de ønsker at give dem mulighed for at omfavne deres ønske om stadig at være spejderaktive uden nødvendigvis at skulle være leder i en gruppe. Derfor har de for mange år siden oprettet et ungenetværk, som netop nu er blevet overtaget af et nyt team – bestående af Christine, Grace og Cornelia, som alle er pigespejdere i hver deres gruppe i region Øresund.

 

 Ungenetværket er et fællesskab, et frirum og et netværk, hvor unge seniorpigespejdere har mulighed for at være sammen med andre piger på deres egen alder. Her kan de dele interesser, inspiration og erfaringer både fra spejderlivet, men også hverdagslivet – det vigtigste er, at du, og det du ønsker at gøre, er i fokus, og ikke den gruppe du er spejder i.

– Formålet med ungenetværket er at skabe et fællesskab for de lidt ældre pigespejdere, end dem man typisk ser i grupperne. Der er jo typisk et flertal af smutter og evt. en trop, og når de kommer på den anden side af 14 år, så plejer medlemstallet at falde lidt. Derfor har vi lavet ungenetværket, hvor vi mødes et par gange om året og laver aktiviteter, som man måske ikke ville have haft mulighed for at lave i sin egen gruppe, da rigtig mange grupper ikke har den lidt ældre aldersgruppe af piger, fortæller Christine Timm, som er en af de nye teammedlemmer i ungenetværket.

 

Inspiration på tværs af grupper

Ungenetværket er også en mulighed for at møde nye pigespejdere, som du nødvendigvis ikke kender fra din gruppe eller har mødt på et unglederkursus – men nogle helt andre steder i pigespejderland, som du måske ikke ville have mødt ellers.

– Netværket er en rigtig god introduktion til at kunne lave noget på tværs af grupperne. Det giver en åbenbaring om, at der er flere pigespejdere på ens egen alder, og det kan give noget støtte og inspiration. Der her med, at man kan komme ud og snakke med nogle på sin egen alder, som måske er aktive i en gruppe, som du ellers ikke hørt om andre steder, fortæller Christine og fortsætter:

– Det er fedt at dele inspiration og erfaringer og høre om, hvad de andre laver til deres spejdermøder, på lejre eller noget helt basalt som, hvordan de får det hele til at hænge sammen med skole og fritidsinteresser udover spejder. Man kan virkelig finde nogle, som man kan spejle sig selv i, som man typisk har brug for i den alder, fortæller Christine.

 

Brunch på bål

Det er aldrig de samme aktiviteter, som bliver planlagt fra gang til gang, når de unge pigespejdere mødes et par gange om året. De har førhen været ude at vandre, lavet parkour, været på skøjtetur og lavet brætspilscafé.

– Her i slutningen af august skal vi lave brunch på bål, hvor vi kan lære hinanden at kende, fordi os, der overtager, er ret nye i det, og har ikke været det før. Ellers har vi tænkt os at lave noget sjovt på Nyborg Strand, og så kommer der en sommerlejr, hvor vi også kommer til at lave noget. Det er faktisk meget bredt, hvad vi laver, der er lidt af det hele og mange forskellige muligheder, som bliver taget op på de forskellige møder, fortæller Christine.

 

Regionsledelsen gør det muligt

Da de tre nye teammedlemmer blev spurgt, om de ville overtage ungenetværket, lød deres svar klart og tydeligt: JA! Og grundene var der flere af:

– Vi står et sted i vores liv, hvor vi har tid og mulighed for at planlægge og arbejde med det. Men helt klart også, fordi regionsledelsen sætter ressourcer til rådighed og er mega gode til at hjælpe os og være i kontakt med os, så det fungerer. Regionsledelsen gør det økonomisk muligt for pigerne at deltage, fordi de typisk finansierer de ting, de laver på et eller andet punkt, så pigerne ikke selv skal komme og lægge en masse penge, fortæller Christine.

Og når vi spørger hende, om hun kan anbefale et ungenetværk til andre, er der ingen tvivl om svaret:

– Helt klart! Selvom der måske ikke altid er så mange piger, der dukker op, så ved man bare, at det betyder noget for de piger, der kommer. Og så er det jo en rigtig god mulighed for at kunne fastholde de lidt ældre pigespejdere i regionen, fordi vi bare er piger der har det mega fedt sammen, fortæller Christine.

 

Kontakt

Har du spørgsmål til ungenetværket, eller er du mellem 14 til 20 år med tilknytning til region Øresund og vil vide mere, så tager teamet meget gerne imod dine spørgsmål eller henvendelse på mail:

 

Lige nu er De grønne pigespejdere faktisk i gang med at udvikle et ungenetværk, som du kan blive en del af! Læs mere om det her, og find ud af, hvordan du kan blive en del af det.