Nu kommer der pigespejdere i Ryslinge

04.09.2020

Der skal være pigespejdere i Ryslinge. Selvom byen allerede har en del fritidstilbud, mangler der nemlig spejdere, synes Dorte Larsen. Derfor starter hun en spejdergruppe og holder åbent hus i starten af september.

Hvorfor er der egentlig ingen spejdergruppe i Ryslinge? Dén tanke fik Dorte Larsen for omkring et halvt år siden, da hun til et møde i Stenstrup en dag havde 3 ud af 6 spejderpiger, der var fra Ryslinge. Dorte bor selv i Ryslinge, så hvorfor køre de 20 minutter i bil til Stenstrup, hvis interessen for spejderi er lige udenfor ens hoveddør?

Selvom der stadig mangler at falde et par brikker på plads, før alle formaliteterne er i orden, holder gruppen nu åbent hus allerede på tirsdag d. 8. september. Her glæder de sig i første omgang til at byde (forhåbentlig mange) smutter fra 0-3. klasse velkomne.

En by med mange fritidstilbud har også brug for spejdere

Dorte har selv været pigespejder i 27år, og hun vil gerne give alle de gode oplevelser og fællesskabet, videre.

”Det er noget helt særligt at være pigespejder. Det giver noget ekstra, at vi kun er piger sammen. Vi kan rumme nogle forskelligheder. Pigerne får lov til at være sig selv og udfolde sig som dem, de er, uden fokus på kønsroller. De opdager, at de egentlig kan dobbelt så meget, som de troede, de kunne, og der kommer et stærkt pigefællesskab på tværs af alder”, siger Dorte.

Ryslinge er en meget kulturel by med mange fritidstilbud, men spejdere, dét mangler der. Det kan være fedt også at gå til gymnastik, håndbold eller på billedskole, men spejder kan noget andet, siger Dorte:

”Pigespejdere kan noget, de andre ikke kan. Vi kan måske nok lidt af det hele. Vi kan også bevæge os og lave sangleje, men om du synger falsk, det er ligegyldigt. Hos os er det fællesskabet i fokus. Til spejder møder man ikke bare op udfører en opgave selvstændigt, og konkurrencen er ikke et grundvilkår, som den fx er til håndbold. Her er vi er fælles om alting, og det giver unikke venskaber. Man bliver spejderveninder.”

De venskaber, man danner til spejder, sker på tværs af alder og klasser. Derfor håber Dorte med den nye spejdergruppe at skabe et sted, hvor aldersforskellene kan udnyttes positivt:

”Den yngre pige vil kunne se op til den lidt ældre pige. Til gengæld kan en lidt ældre pige, få lov til at undervise og hjælpe en yngre pige. Dermed bliver hun en rollemodel, og hun indser at hun kan noget vigtigt og er i stand til at hjælpe andre.”

En ny gruppe giver plads til nytænkning

Selvom det kan være svært at starte en ny gruppe, ser Dorte det som en fordel, at der ikke er noget der bliver taget forgivet – ikke noget ”vi plejer”. Da hun satte sig med de andre fra opstartsteamet, var der plads til nye idéer og til at håndplukke traditioner.

”Det er en chance for at få luget ud i, hvad der er godt spejderarbejde. Det er ikke sikkert, at de aktiviteter, jeg i sin tid lavede som smutte, fungerer længere. Vi skal turde nytænke og følge med tiden. Måske vi for eksempel i fremtiden skal arbejde mere med teknologi til spejder?”

De gode spejderdyder bliver dog ikke smidt ud, og noget af det første den nye gruppe kan se frem til, er blandt andet at tage bålmærke. Så nu håber de bare, at der kommer en masse piger til åbent hus på tirsdag.