De er på delegeretmøde for første gang: Det kæmper de for

25.05.2024

For nogle pigespejdere er det et glædeligt gensyn at komme delegeretmøde, mens det for andre er allerførste gang. Vi har taget en snak med nogle af de piger, der er med for allerførste gang 

Der er nu ikke noget, som en god dag i demokratiets tegn. Sådan en dag er det i dag hos De danske pigespejdere, som har taget hul på den første dag ud af to på delegeretmøde 2024.  

For nogle er det hvert andet år et glædeligt gensyn at komme til Nyborg og se kvinderne fra resten af landets regioner. Men for andre er det et helt nyt punkt at tilføje på deres pigespejder CV.  

For lige inden delegeretmøde startede, var 22 pigespejdere samlet i salon 21, fordi det er deres første gang på delegeretmøde.

Vi har snakket med nogle af dem for at høre, hvordan det er pludselig at have en stemme, hvad de kæmpe for, og hvordan det er at skulle være med til at lægge kursen for fremtidens pigespejdere.  

Maja Barbara Pedersen, Skt Jakob Gruppe, 20 år, har været pigespejder i 13 år.

– Det har været lærerigt at være til kursus i pigespejderdemokrati. Jeg har været meget spændt på at komme med, fordi jeg kun har hørt legendariske historier fra mine ledere om det, så det bliver fedt at finde ud af, hvad det er for noget, fortæller hun og fortsætter: 

– Alt det her spejderi har altid virker meget stort, når det kommer op på det her niveau, men det er dejligt, man kan komme ind til det her møde først, så man forstår lidt mere, hvad det hele handler om.  

For Maja er det også spændende at skulle være en af dem, der pludselig kan være med til at forme De grønne pigespejderes fremtid og tage beslutningerne.  

– Det er slut med at hygge rundt hjemme i gruppen og lave det, jeg altid har gjort. Det går op for mig, hvor stor en spejderorganisation det er, og det er fedt, at jeg skal til at bruge min egen stemme.  

17-årige Amalie Dyre de Vos, 17-årige Emilie Nydal og 19-årige Mathilde Julie Drengsgaard fra Søndersø Gruppe. Har været pigespejder i hhv. Ni, syv og 12 år.  

De tre pigespejdere var alle tre taget sammen med flere fra deres gruppe til delegeretmøde for første gang. De fortæller, det er spændende at skulle være med til den demokratiske del af at være pigespejder.  

– Vi har heldigvis også Anne Grethe med, som har været her mange gange, så hvis der er ting, vi ikke ved så meget om endnu, så kan vi heldigvis spørge hende.  

Hvad de skal forvente om de to dages delegeretmøde, ved de ikke, men der er én ting, de er sikre på, bliver en spændende debat, og som også er en af deres mærkesager.  

– Vi vil rigtig gerne have vores uniformer tilbage. Også fordi vi går lidt op i det med mærkerne, og man kan fylde hele ryggen med. Det er nok det, vi går allermest op i. 

 

Mia Shaw, Gentofte-Vangede gruppe, 19 år, har været pigespejder i syv år 

– Det er ikke mange gange, jeg har set så mange pigespejdere samlet undtagen til Spejdernes Lejr, fortæller Mia. 

Hun glæder sig både til at være sammen med sin egen gruppe i løbet af weekenden, men hun håber også på, at hun kan møde nogle andre pigespejdere og måske kan få nogle nye venner.  Men der er også andre ting, som hun er spændt på. 

– Jeg glæder mig også til at stemme. Jeg har aldrig stemt før, så det bliver sjovt at få lov til at prøve, og så er jeg spændt på, hvilke diskussioner der kommer, og hvad vi bliver enige om.